Evo ko je crkvenjak koji je držao taoce: Ukrao oko 30.000 evra, pa smestio drugim đakonima

Autor:

Hronika

05.07.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši crkvenjak Hrama Svetog Save Branko Lučić (51), koji je u sredu upao naoružan pištoljem u zgradu Patrijaršije SPC u centru Beograda, a potom uzeo dva taoca i tražio 200.000 evra, pre nekoliko godina izbačen je iz Crkve zbog sumnje da je proneverio 30.000 evra!

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Patrijaršija SPC

Kako Srpski telegraf saznaje, Lučić, protiv koga su podnete krivične prijave za nedozvoljeno posedovanje oružja i iznudu, 2015. se našao na listi sumnjivih služitelja Crkve i Hrama Svetog Save, koji su novac namenjen za priloge stavljali u svoj džep.

- Krađa se dogodila za Vaskrs, kada je u hram stigao blagodatni oganj iz Jerusalima. Veliki broj ljudi tada je položio ogromne novčane priloge. Međutim, to su pojedini crkveni služitelji iskoristili i novac prisvojili i podelili između sebe, pravdajući se da taj prilog njima i sleduje - kaže izvor Srpskog telegrafa i dodaje da je tada veliki broj javnih ličnosti takođe davao priloge.

Osumnjičeni Lučić danas bi trebalo da bude saslušan u tužilaštvu

IZOPŠTENI IZ CRKVE

Među nekoliko osumnjičenih bio je i Lučić, koji je, prema rečima našeg sagovornika, krivicu pokušao da svali na druge crkvenjake kako bi on prošao bez posledica.

- U pitanju je bila suma od oko 30.000 evra, a Lučić se tada pravdao da nema ništa sa krađom priloga i okrivio druge radnike Crkve da su učestvovali u tome! Ubrzo nakon incidenta, nekoliko sveštenika, đakona i crkvenjaka izopšteno je iz Crkve. Međutim, nakon unutrašnje istrage, ustanovilo se da je Lučić zapravo pokušao da smesti kolegama. Potom su svi, osim njega, kojem je zabranjen ulazak, vraćeni na svoje dužnosti - priča izvor i dodaje da ipak tvrdnje o krađi nisu dokazane do kraja jer je tada bilo loše organizovano knjigovođstvo.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Zgrada u kojoj živi Lučić

SASLUŠANJE

Osumnjičeni Lučić danas bi trebalo da bude saslušan u nadležnom tužilaštvu povodom incidenta koji se dogodio u sredu u zgradi Patrijaršije, kada je bivši crkvenjak naoružan uzeo taoce, blagajnicu Mirjanu J. i knjigovođu Radivoja M., pa tražio 200.000 evra. Nakon saslušanja biće odlučeno da li će mu biti određen pritvor. Prema rečima izvora našeg lista, Lučić je tog dana u zgradu SPC uspeo da uđe pozivajući se na državu.

- On je ljudima na ulazu rekao ima nešto u ime Crkve i države da uradi na brzinu jer treba da ide na Kosovo, te da neće da se zadržava. Potom je uspeo da uđe u kancelariju gde su bili knjigovođa i blagajnica i tražio 200.000 evra za odbranu Kosova i Crne Gore - dodaje izvor.

Dve godine radio kao crkvenjak

Branko Lučić rodom je iz Pljevlja u Crnoj Gori, ali već duži niz godina živi u Srbiji. Reporteri našeg lista juče su bili na adresi na kojoj je stanovao Lučić, ali u stanu nisu zatekli nikoga.

- Nije imao porodicu, samo brata. On je u hramu radio dve godine, nakon čega je izopšten - kaže sagovornik našeg lista.

Sagovornik Srpskog telegrafa tvrdi i da se je osumnjičeni Lučić dobro poznavao Mirjanu J. i Radivoja M., koje je kobnog dana uzeo kao taoce.

- Branko je dobro sarađivao sa Mirom dok je radio u crkvi i uvek su bili u korektnim odnosima. Ne znam zašto je ovako nešto uradio - kaže izvor.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading