Ekskluzivno! Iskaz otmičara iz Patrijaršije sa saslušanja: Ukrali su 950.000 evra iz Hrama Svetog Save

Autor:

Hronika

06.07.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branko L. (42), bivši crkvenjak osumnjičeni za upad u prostorije Patrijaršije SPC, saslušan je juče u Višem tužilaštvu. Njemu se na teret stavljaju nedozvoljeno nošenje oružja, što je priznao, i pokušaj iznude, koju je na saslušanju negirao. Crkvenjak je tvrdio da je iz Hrama Svetog Save nestalo čak 950.000 evra namenjenog za narod na Kosovu i Metohiji i da je on molio da makar deo tog novca vrate onima kojima pripada!

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Hram Svetog Save na Vračaru

Branko L. se tereti da je 3. jula sa pištoljem upao u prostorije blagajne Hrama Svetog Save, koje se nalaze u Patrijaršiji, i od radnika zahtevao da mu predaju 200.000 evra da bi taj novac odneo Srbima na Kosovu i Metohiji. Branko L., međutim, na saslušanju je negirao da je hteo od njih da iznudi novac i do detalja opisao kako su dobrovoljni prilozi godinama "nestajali" iz Hrama Svetog Save, tvrdeći da je, prema njegovoj proceni, ukradeno oko 950.000 evra!

- Ušao sam u hol Patrijaršije i video blagajnika Radivoja M.. Rekao sam mu da bi trebalo da razgovaramo i pošli smo do prostorija blagajne Hrama Svetog Save. Gore se zadesila i računovođa Mirjana J., koju takođe poznajem. Radivoju sam rekao da sam došao da ga zamolim da da 200.000 evra iz blagajne, to je novac koji inače pripada narodu sa KiM, i da to učini tako što će mi izdati i priznanicu. Meni je inače bilo poznato da u toj blagajni postoji ta količina novca, ali i mnogo više od toga. Radivoje mi je rekao da to može jedino patrijarh i nije želeo da dalje razgovara sa mnom, te me je jednom rukom faktički odgurnuo. Videvši da to neće da učini, ja sam iz torbice izvadio pištolj i držao ga zavučenog u fotelji pored moje noge. Ni u jednom momentu nisam ga uperio ka Radivoju i Mirjani. Tada sam im rekao da pozovu policiju - ispričao je Branko L. šta se događalo u Patrijaršiji.

200 hiljada evra tražio Branko L. od blagajnika hrama

On se potom osvrnuo na krađu novca iz Hrama Svetog Save.

- Dok sam tamo radio kao crkvenjak, bilo je velikog priliva novca od vernika koji su ga ubacivali u kase, a svaka od tih kasa imala je natpis za šta je donacija namenjena, te su tako postojale i kase za Kosovo i Metohiju, za siromašne Srbe koji su se nalazili u enklavama. Sveštena lica su formalno bila blagajnici, a jedno civilno lice je brojalo novac iz tih kasa. Tako sam primetio da dolazi do krađe novca jer sam često viđao određene ljude koji su ubacivali novčanice u apoenima od 500 evra, a koje nisu postojale prilikom brojanja. Ja sam o ovome razgovarao sa starešinom hrama, u to vreme to je bio otac Radivoj Panić. On je čak obeležio nekoliko novčanica, dao ih poverljivom licu kako bi ih ubacilo u tu kasu, nakon čega je ustanovio da obeleženih novčanica nema prilikom brojanja. Mislim da je to bilo negde 2015. Sve je ovo uzelo velikog maha i novčani iznosi koji su oduzimani iz tih kasa su bili ogromni - ispričao je crkvenjak.

Viđao sam ljude koji doniraju po 500 evra, a te novčanice nisu postojale prilikom brojanja

On tvrdi da se svi ovi navodi mogu proveriti i da je zbog krađe crkva formirala komisiju, od koje je čuo da se godišnje na taj način ukrade oko 950.000 evra! U komisiji je, kako je naveo, bio upravo Radivoje M.

Ministar nagradio policajce heroje

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

Ministar policije Nebojša Stefanović nagradio je juče novčano policijske službenike policijske stanice Stari grad Zorana Vulovića i Stefana Miljkovića, koji su u sredu brzom reakcijom savladali naoružanog Branka L. u Patrijaršijskom domu i uspešno rešili talačku situaciju.

- Taj njihov čin herojstva, čin požrtvovanosti i visoke obučenosti pokazuje svima koliko dobrih, sposobnih i vrednih policajaca imamo, koji svakodnevno, radeći svoj posao, rizikuju svoje živote da bi svi u Srbiji bili bezbedni - istakao je Stefanović.

Nakon saslušanja Branka L. tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo, precizirala je portparolka tužilaštva Irena Bjeloš. U daljem toku postupka tužilaštvo planira da ispita očevice i svedoke ovog događaja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading