Posle Mirkovića očekuje se i izručenje njegovog kuma Gorana Markovića Pikasa

Autor:

Hronika

13.08.2019

03:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon hapšenja bivšeg političara i estradnog menadžera Saše Mirkovića, kome su lisice stavljene u petak u Budvi, a već u subotu je bio u Okružnom zatvoru u Beogradu, Srbija očekuje izručenje i njegovog kuma Gorana Markovića Pikasa.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Goran Marković Pikaso u društvu Saše Mirkovića u Budvi

Naime, režiser i voditelj televizijske emisije "Rikošet" i "Nemoguća misija" Goran Marković uhapšen je u maju 2011. godine u akciji pripadnika Uprave kriminalističke policije (SBPOK) MUP Srbije, a u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. U okviru akcije "Šetač" on se teretio za utaju poreza i pranje novca kao odgovorno lice firme "Medija vizards". On je lažno prikazao nabavku usluga na osnovu računa sa falsifikovanim sadržajem od firmi koje su osnovane i bile pod kontrolom organizatora i članova organizovane kriminalne grupe koja je uhapšena tokom 2010. Reč je sumi od oko sedam miliona dinara, čime je izbegnuto obračunavanje i plaćanje poreskih obaveza.

Marković se, konkretno, teretio za zloupotrebu tešku dva i po miliona dinara, koja je otkrivena u poslovanju sa firmom koju je policija tajno osnovala kako bi utvrdila tokove fiktivnog poslovanja. Inače, u akciji "Šetač" otkriveno je oko 500 preduzeća koja se bave fiktivnim poslovanjem i na taj način peru novac.

Posle hapšenja estradnog umetnika Srbija potražuje i voditelja "Nemoguće misije"

Prema operativnim podacima iz policije, Marković je Srbiju napustio u oktobru 2017. godine i od tada je u bekstvu, a u januaru 2018. godine Srbija je za njim raspisala potragu. Zajedno sa svojim kumom Sašom Mirkovićem, koji je posle velikog broja pokrenutih sudskih procesa protiv njega i mnogobrojnih krivičnih prijava pobegao iz zemlje u Makedoniju i pokušao da se preko starog poznanika Zorana Bašanovića ubaci u okruženje Zorana Zaeva, u Makedoniji mu se pridružio i Goran Marković. Kad su im razni pokušaji da se približi nekom od bitnih političkih faktora u Makedoniji propali, viđeni su u Prištini, a potom i u Crnoj Gori.

Srpski telegraf je 19. jula u Crnoj Gori locirao i Sašu Mirkovića i Gorana Markovića. Dvadesetak dana kasnije Mirković je uhapšen i sporoveden u Srbiju na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je oštetio opštinu Zaječar za oko 14 miliona dinara.

Zataškavanje

RepublikaFoto: Media centar Beograd
Na odsluženju zatvorske kazne: Saša Mirković

I branilac Saše Mirkovića advokat Nataša Tošić pokušala je da zataška Mirkovićevo hapšenje. Ona je portalu Glas Zaječara negirala da hapšenje Mirkovića ima bilo kakvu vezu sa navodnom poternicom.

- Saša Mirković nije uhapšen po poternici Srbije, niti su tačni navodi da je lišen slobode u Crnoj Gori. Objavljivanje vesti oko njegovog hapšenja je deo političkog progona mog branjenika - izjavila je na dan hapšenja Mirkovića.

U međuvremenu Mirković je na društvenim mrežama pokušao da demantuje tvrdnje da je za njim uopšte raspisana poternica i da je uhapšen, a postavljenim statusima je pokušao da ukaže kako je on žrtva Vučićevog režima i da zbog toga traži politički azil u Crnoj Gori jer brine za svoju bezbednost. Međutim, prema podacima do kojih je došao Srpski telegraf, ove statuse je postavljao upravo njegov kum Goran Marković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading