Crvena poternica za Dejanom Lakićem! Crnogorac sve vreme u Beogradu, Srbiji poslat zahtev za njegovo izručenje

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

13.08.2019

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorske vlasti raspisale su crvenu poternicu za Podgoričaninom Dejanom Lakićem,osumnjičenim da je bio jedan od članova kriminalne grupe koja je utajom poreza i doprinosa i brojnim finansijskim malverzacijama državni budžet oštetila za milionske iznose.

RepublikaFoto: youtube.com/ Dejan Lakić
Dejan Lakić

Prema navodima više izvora, Srbiji je poslat zahtev za njegovo izručenje jer se Lakić, prema sopstvenom kazivanju, već duže nalazi u Beogradu. Lakić je sve vreme od pokretanja istrage bio nedostupan crnogorskim policijskim i tužilačkim organima, ali je u obraćanju nekim medijima tvrdio da nema nikakve veze sa nelegalnim poslovima za koje ga terete nadležni u Crnoj Gori. U brojnim medijskim istupima tvrdio je da je on "prevaren i da poseduje dokumentaciju i snimke o umešanosti osoba iz Poreske uprave koje su primale fiktivne fakture kojima se priznaje povraćaj PDV-a za nepostojeće poslove".

Ne krijem se, nalazim se u Beogradu

Begunac je u obraćanju portalu "Borba" zapretio da će policija i Tužilaštvo odgovarati za "sve napakovane laži" koje šire o njemu.

- Ne krijem se, nalazim se u Beogradu i državni organi Srbije su o tome upoznati. Imam dvojno državljanstvo Crne Gore i Srbije, već tri godine i Crna Gora mi je to odobrila... Ostvario sam kontakt sa srpskom službom koja se zainteresovala za neke stvari. Čekaću u Beogradu međunarodnu poternicu, pa ćemo da vidimo šta će se dešavati - rekao je Lakić 11. maja za portal Borba.

 

 

Specijalno tužilaštvo u saradnji sa Specijalnim timom realizovalo je akciju pod kodnim nazivom "Klap" koja je za cilj imala procesuiranje više osoba upletenih u finansijske mahinacije, osmišljene i realizovane preko devet firmi, i tako utajom poreza i prevarom oštetili državnu kasu za oko četiri miliona evra. Istraga o zloupotrebama pokrenuta je u maju kada je više osoba procesuirano, a nakon prikupljene dokumentacije i novih nepobitnih dokaza krajem jula usledila su nova hapšenja.

U julu su lisice stavljene ovlašćenom zastupniku kompanije "A Cop", "A Cop MNE" i "PS gradnja" Bojanu Petričeviću i vlasniku kompanije "Viner co" Saši Jokiću koji su označeni kao organizatori. Osim Petričevića i Jokića, privedeno je još sedam osoba među kojima i četiri inspektora.

Nakon saslušanja Petričeviću i Jokiću određen je pritvor, dok su ostali osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode. Petričević je i ranije privođen u akciji "Klap" početkom maja, kada je Specijalno tužilaštvo podnelo krivične prijave protiv ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona evra.

Na zajedničkoj konferenciji za medije krajem jula, tim koji je radio na realizovanju ove akcije saopštio je da je proširenje istrage usledilo nakon što je prikupljena i izanalizirana dokumentacija od Poreske uprave, banaka i pravnih lica.

 

 

- Proširenje istrage, osim na nove osobe, odnosi se i na već postojeće osobe, ali za nova krivična dela. Postoji osnovana sumnja da su 14 fizičkih i devet pravnih lica izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, prevaru u službi, prevaru putem pomaganja, utaju poreza i doprinosa i pranje novca - pojasnila je tada tužiteljka Lidija Mitrović.

Šeme delovanja

Istražitelji veruju da je grupa delovala od 2011. do kraja 2018. godine, te i da je imala dve razrađene šeme "delovanja". Prema prikupljenim podacima iz istrage, organizatori su planirali da osnuju više firmi čiji fokus delatnosti bi bio izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koje ne bi pružale drugim firmama.

Kriminalna grupa je, kako se osnovano sumnja, kroz osnivanje fiktivnih firmi i izdavanje fiktivnih računa na velike novčane iznose od po nekoliko stotina hiljada evra zahtevala povraćaj PDV-a koji su im odobrili poreski inspektori Osim utaje poreza, ova organizacija je na ovaj način, prema sumnjama istražitelja, vršila raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porekla novca, a sve kako bi se u iznosu preusmerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su počinili krivično delo pranje novca.

Službenici Specijalnog policijskog odeljenja početkom maja u dve akcije kodnog naziva "Klap" uhapsili su ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona evra.

Preduzeća čiji su vlasnici Ivan Vuković, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić i sa njima povezana lica su, u poslednjih pet godina, kako ukazuju višemesečni rezultati iz istrage, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 evra u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 evra štete državi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading