(VIDEO) PRIČA O VLADU TANESKOM LEDI KRV U ŽILAMA: Novinar crne hronike silovao i ubijao žene slične svojoj majci, a onda je izveštavao o tome!

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

16.08.2019

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je u Makedoniji 2008. godine objavljena vest da je novinar crne hronike Vlado Taneski (56) odgovoran za smrt najmanje tri starije žene, u Kičevu, planinskom gradiću na 120 kilometara od Skoplja, u kom su se serijska ubistva desila, svi su bili u šoku.

RepublikaFoto: youtube.com/KOD Lupevska
Vlado Taneski

Novinar crne hronike Vlado Taneski bio je tih i povučen. Kolege su ga znale kao vrsnog profesionalca sa odličnim vezama u policiji i pravosuđu. Žena ga je smatrala divnim ocem i suprugom. A onda se ispostavilo da je serijski ubica i silovatelj.

Skončao je, kao što je i živeo. Misteriozno.

Policija je posumnjala da je Taneski u stvari zločinac, kada je u nizu tekstova o naizgled nepovezanim ubistvima, otkrio detalje koje policija nije pustila u medije, već su "mogli biti poznati samo počiniocu".

Radilo se o tri žene, udovice, čija su maskarirana tela pronađena zglavnom bez odeće i to spakovana u najlonske kese i ostavljene na različitim lokacijama u Kičevu. Obudukcija je pokazala da su sve tri žrtve bile seksualno i fizički zlostavljane, a zatim zadavljene telefonskim kablovima. Poslednja je pronađena Živana Temelkoska (65), čije je telo otkriveno 2007, dve godine pre nje ubijena je Mitra Simjanoska (64), a ubio je i Ljubisu Ličosku (56).

Sve žrtve su bile sličnog profila, udovice i siromašne čistačice. Sve su bile koleginice njegove majke. Sve tri žrtve nestale su na ulici, u maloj sredini, usred dana i niko ništa nije primetio. Policija je mislila da su žrtve poznavale ubicu, možda je moler, poštar ili ginekolog... Žene tih godina ne bi pošle nigde sa nepoznatim čovekom. Leševi su bacani na divlje deponije smeća.

Kasnije će se ispostaviti da Taneski i njegova majka nisu bili u najboljim odnosima. Navodno, novinar je mrzeo svoju majku, a one su ga podsećale na nju. Majka mu je, navodno, bila žena lakog morala. To se može reći i za žrtve, sve osim Ljubice. Otac mu je počinio samoubistvo 1990. godine. Za njega kažu da je bio loš i da je sina tukao kaišem.

RepublikaFoto: youtube.com/KOD Lupevska
Hapšenje

Koliko je besa osećao prema žrtvama, govori i jezivo svedočenje o stanju u kom je bila jedna od žrtava kada su je pronašli.

Zet Živane Temelkoske je ispričao da je bila masakrirana. Njena glava nije ličila na glavu. Do samog vrata zdrobljena, kao izgažena zmija, desno oko je visilo. Ruke od lakta na dole, crne. Obducenti su naveli da je u vagini žrtve pronađena flaša, a u analnom otvoru nekoliko komadića gaze i tri štapića.

Kako su porodice žrtava kasnije otkrile, novinar je dolazio kod njih kući da traži fotografije žrtava da bi ih objavio u tekstovima koje je pisao.

Nekoliko dana nakon hapšenja, Taneski je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji. Po zvaničnoj verziji, izvršio je samoubistvo tako što se udavio u plastičnoj kofi vode. Ono što je još čudnije u toj priči je da su tokom njegovog samoubistva, oba njegova cimera, navodno spavala i nisu ništa čula. Ipak, niko nije demantovao zvanične nalaze

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Supruga Vesna ispričala je da je Taneski navodno imao neprijatelje zbog onoga što je pisao i da joj je kad su bili nasamo često govorio da se boji da mu neko nešto ne podmetne. Ona je posvedočila da je samo jednom pomenula majku svom suprugu i da on sa njom nije pričao nedelju dana. Kolege kažu da je 31. decembra sahranio majku, a uveče je čekao novu godinu.

Advokat Taneskog smatra da se radi o nameštenom dokazu.

- Nema šanse - kažu lekari. - Nema šanse da je pogrešan DNK rezultat. Rezultat je 100 posto tačan.

Nađeno je više od 40 vlasi. Na tu trvdnju advokat kaže da se svačije vlasi mogu naći bilo gde. A mogu se i podmetnuti, smatra advokat.

Vlasi pripadaju Vladu Taneskom i njegovoj supruzi, a nađene su kod žrtve, navodi policija. Kako je ispričao jedan od kolega Taneskog, on je jedini reporter koji je bio na licu mesta kada je pronađena jedna od žrtava. Ipak, Taneski je imao sve detalje sa lica mesta.

- Čak je pisao kako je tekao razgovor između žrtve i kidnapera - kaže kolega Taneskog.
Niko ne zna kako je Taneski svoje žrtve onesposobljavao. Možda je to činio kod kuće, a onda ih silovao i ubijao u obližnjoj vikendici, u koji je išao i dva puta dnevno.
Objavljeno je da je Taneski ubica, a za to nema nijedan relevantan dokaz, osim DNK za koju kažu da postoji, svedočenje je koje je u svom poludokumentarnom filmu "Majke" zabeležio makedonski reditelj Milčo Mančevski.

POČEO JE KAO TITO

- Poznavala sam Vladu, ali on nije bio novinar, bio mi je kolega u fabrici šrafova - priča sestra jedne od žrtava. - Vlado je bio kao Tito, počeo je kao bravar, nastavio kao aktivista, pa novinar.

Oko 22 sata Vlado Taneski je izašao iz ćelije da uzme terapiju. Posle lekova, legao je da spava. Cimer je u neko doba ustao da ide u toalet i video ga. Glava mu je bila u kofi, a noge spuštene ispod radijatora.

 

Uhapšen šef policije

"Draga Vesna živi i budi ponosna na naša dva sina", napisao je Taneski u oproštajnom pismu. 

Veštačenjem je utvrđeno da je rukopis njegov. Prema rečima njegove supruge, svi svetski mediji i svi novinari tvrdili su da je nemoguće da se tako ubio. A njegov urednik smatra da za 1.000 godina nije registrovano takvo samoubistvo.

- Toliko propusta, amaterizma, bahatosti. Čuvare je progutala zemlja, isto i upravnika zatvora i istražnog sudiju - kaže urednik Vlade Taneskog.

Vlasti nisu imale hrabrosti da zaista otvore ceo slučaj. Šef policije Kičeva uhapšen je sedam dana posle navodnog samoubistva Vlade Taneskog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading