Tragedija u Aleksincu: Preminula još jedna beba

Autor: Blic, Republika

Hronika

19.08.2019

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako i zbog čega je odmah nakon rođenja preminula beba porodilje M. L. (21) u porodilištu u Aleksincu još nije jasno. Obdukiconi nalaz, ali i izveštaj inspekcije trebalo bi da odgovore na ovo pitanje u narednom periodu, a njeni najbliži tvrde da je potrebno ispitati rad lekara ove ustanove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tek rođena beba preminula je proteklog vikenda nako što je rođena carskim rezom. Podsećamo da se ovo dogodilo samo osam dana pošto je u isotoj bolnici preminula porodilja Danijela Krstić (31).

M. L. je primljena u bolnicu 15, a porodođaj je obavljen 17. avgusta, kada je "rođeno živo dete koje je ubrzo preminulo". Šta se zapravo dogodilo još je nejasno jer je potrebno sačekati obdukcioni nalaz, ali i izveštaj inspekcijske kontrole.

Stric preminule bebe D. L. objasinio je da je M. L. imala urednu trudnoću, da je sve bilo u redu te da ovako nešto nisu očekivali.

- Sve je bilo u redu tokom trudnoće, pomeranje datuma od 2. avgusta smo prihvatili jer nam je rečeno da je pogrešno preračunato, to se i dešava. Tu nema ničeg spornog, ona je dete osećala sve vreme. Ono što takođe znam jeste da su lekari insistirali na prirodnom porođaju, a zatim je obavljen carski rez, tako da to treba ispitati - priča on. 

Dete je rođeno živo

Prema njegovim rečima, dete je rođeno živo te je tri puta udahnulo i onda umrlo.

- Porodilište je opremljeno, postoje svi uslovi, zato neka se proveri ko i kako ovde radi. Sačekaćemo obdukcioni nalaz kada ćemo saznati istinu. Prema mojim informacijama inspekcija je već bila - kaže za D.L.

U bolnici potvrdili smrt bebe, ali ne i razlog

Ovim povodom bolnica u Aleksincu se obratila javnosti i potvrdili da je beba preminula, ali ne i šta se desilo.

- Tokom vikenda je preminula beba u Aleksinačkom porodilištu rođena carskim rezom. Beba je poslata na obdukciju i urađena je unutrašnja kontrola. Više podataka ćemo moći da vam damo nakon obdukcije - saopštili su iz bolnice u Aleksincu.

Kao je potvrđeno, stanje porodilje je stabilno, a obdukciju će obaviti Zavod za sudsku medicinu u Nišu.

Obdukcija će pokazati šta se tačno dogodilo sa bebom

- Nećemo davati izjave i unapred prognoze, moraćemo da sačekamo zvanični izveštaj. Ona je sada dobro što se njenog zdravlja tiče, moraće još neko vreme da provede u bolnici, a kasnije ćemo videti šta ćemo i kako ćemo raditi. Zaista imaju sve uslove u porodilištu i ne znam kako se uopšte događaju ovakve stvari - dodaje stric preminule bebe.

U Ministarstvu zdravlja potvrđeno da su preduzete sve mere kako bi se slučaj ispitao, kao i to da će hitno biti formirana i specijalna komisija eminentnih stručnjaka iz Beograda iz oblasti ginekologije i akušerstva, te da će do kraja nedelje već biti u Aleksincu.

Kao je rečeno, stanje porodilje je stabilno, a obdukciju će obaviti Zavod za sudsku medicinu u Nišu.

Da podsetimo, ovo je druga smrt koja je potresla Srbiju za manje od 10 dana u Aleksinačkom porodilištu. Devetog avgusta preminula je porodilja Danijela Krstić (31), samo nekoliko sati nakon što je rodila zdravog dečaka.

Postoje svi uslovi za rad

Porodilište u Aleksincu renovirano je prošle godine kada je opremljeno najsavremenijim uređajima i opremom. U obnovu je uloženo 54,4 miliona dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading