PORODICE POGINULIH U TRAGEDIJI U DONJEM MEĐUROVU: Jasno je ko je kriv, a sud se bavi protokolarnim pitanjima!

Autor: kurir.rs

Hronika

03.09.2019

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi porodica poginulih i povređenih u stravičnoj nesreći od 21. decembra 2018. godine kada je osmoro meštana Donjeg Međurova, Čokota i Novog sela kod Niša poginulo u sudaru voza i autobusa "Niš ekspresa", iskazali su danas želju da se krivci za ovu tragediju što pre osude.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Na ročištu 3. septembra u Palati pravde u Nišu, izveštaj komisije "Infrastrukture Železnice" ocenjen je kao površan. Porodice su zamerile sudu što se bavi nekim protokolarnim pitanjima na suđenju Milanu Zdravkoviću (36), vozaču autobusa "Niš ekspresa" koji nije stao na znak stop, a nakon čega je na autobus naišao voz pod brojem 7821 i prvo usmrtio troje, a kasnije još petoro građana od kojih troje dece.

Komisija iz "Železnica Srbije" je poslala izveštaj Osnovnom sudu u kome se navodi da je voz bio ispravan, a čime se krivica prebacuje na vozača niškog autoprevoznika.

Zdravković je danas 3. septembra bio u sudnici.

- U sudu se sada bave time da li je mašinovođa Vladica Rakić, mogao da zakoči, ako je voz išao brzinom od 68 kilometara na sat, a u Srbiji je dozvoljeno 70 kilometara na čas. Izgubili smo decu i najmilije, a ovde se raspravlja o kočnicama i uglu preglednosti. Iz svega do sada izrečenog, jasno je ko je kriv. mašinovođa je trubio tek na 17 metara od pružnog prelaza, a vozač "Niš ekspresa" nije stao na znak "Stop" tako da je bio po sredini pruge kada je voz naleteo na autobus i prepolovio ga. I pitanje je ko je Železnicama Srbije dozvolio da se mesto gde su dokazi renovira posle tri dana od nesreće - složne su porodice Dimitrijević, Đorđević i druge.

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

Na ročištu se danas prvi put pojavio otac Lene Ilić koja je 17. maja izdahnula od povreda zadobijenih u ovoj tragediji.

Sudija je pri kraju ročišta rekao da shvata bol porodica, ali da se moraju utvrditi svi podaci oko ove tragedije kao i to kolika je dužina zaustavljanja voza pri brzini voza od 68 km/sat.

U sudaru autobusa i voza smrtno su stradali Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Danijela Stanković (48), Bogomir Lazić (75), Nataša Janković (42) i Marijana Kocić iz Čokota, Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Medjurova, dok se Marko Lazarević (16) i dalje leči od zadobijenih povreda. U nesreći je teže i lakše povređeno 29 ljudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading