Pala grupa zbog prevare i korupcije: Uvozili voće iz Grčke i prodavali ga Rusima kao srpsko

Autor:

Hronika

10.09.2019

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su osam osoba zbog sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za jednom osobom traga.

Foto: pixabay.com

Osumnjičeni Ž.O. (48), odgovorno lice firme "Tornado Šped" iz Subotice  uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i pranje novca. 

Zbog sumnje da su pomogli u izvršenju krivičnih dela zloupotreba položaja službenog lica i pranje novca, uhapšeni su i B.G. (39), radnica "Tornado Špeda, kao i J.Ž. (43), S.Š. (44), P.P. (50), O.Č. (58) otkupljivači voća i povrća, dok je I.M. (45), fitosanitarni inspektor uhapšena zbog zloupotrebe službenog položaja, a R.Đ. (60), radnik JKP Čistoća i Zelenilo Subotica uhapšen je zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su Ž.O. sa B.G., J.Ž., S.Š., P.P., O.Č., organizovao uvoz i transport voća iz Grčke, a zatim, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Ruske Federacije, organizovao izvoz tog voća u Rusiju, praveći fiktivnu dokumentaciju da voće vodi poreklo od srpskih proizvođača. 

Foto: pixabay.com

Kako se sumnja, Ž.O. je sa računa firme "Tornado Šped" uplaćivao novac na račun poljoprivrednih proizvođača, za veću količinu voća od one koja je realno isporučena, a oni su potom novac vraćali Ž.O. i drugim poljoprivrednim otkupljivačima.

Sumnja se da je na ovaj način osumnjičeni Ž.O. pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 24.706.403 dinara i izvršio poresku utaju u od 11.892.399 dinara.

I.M. i R.Đ. se sumnjiče da su pomogli Ž.O. u falsifikovanju dokumentacije i omogućili mu da proda nektarine, vraćene iz Rusije, koje su po rešenju Fitosanitarne inspekcije trebalo biti uništene zbog neispravnosti.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i četrdesettrogodišnji muškarac, otkupljivač voća i povrća, za kojim se intenzivno traga. 

Takođe, zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, po nalogu nadležnog tužilaštva biće podneta krivična prijava i protiv 25 poljoprivrednih proizvođača. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading