Šarić blokirao suđenje! Dan uoči iznošenja završnih reči narko-bos povukao OVAJ potez

Autor: Mediji, Republika

Hronika

12.09.2019

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Darku Šariću i još 16 optuženih za pranje novca u Srbiji ubacivanjem prljavog novca u legalne tokove, nakon osam godina, ove nedelje ušlo je u završnicu. Nakon izvođenja svih dokaza, Specijalni sud u Beogradu zakazao je za danas završne reči.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Darko Šarić

Međutim, desio se potpuni obrt.

Naime, osuđeni narko-bos iz Pljevalja odlučio je da potpuno blokira proces otkazujući svim svojim advokatima punomoćje svega dan uoči iznošenja završnih reči.

Kako saznajemo, pored toga, Šarić je zatražio i izuzeće sudije u postupku.

Šta to znači?

Prema Zakonu o krivičnom postupku, nastavak suđenja moći će da se realizuje tek nakon što se Šariću dodele novi branioci (po službenoj dužnosti). S obzirom na složenost predmeta procesa koji traje već osam godina, novi branioci će morati da upoznaju sve dokaze, veštačenja, saslušanja... Za to će im biti potrebno dosta vremena.

Takođe, suđenje neće moći da se nastavi i dok sud ne odluči po zahtevu Šarića za izuzeće sudije.

Svedok saradnik

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su i Nebojša Jestrović (svedok saradnik), Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Suđenje traje već gotovo osam godina, a tri puta je kretalo iz početka zbog promena u sudskom veću.

U decembru osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina

Narko-bos iz Pljevalja Darko Šarić osuđen je sredinom decembra prošle godine, na ponovljenom suđenju, prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je distribuirala i prodavala kokain na području Južne Amerike i Evrope. Paralelno sa tim osuđeni su i njegovi saradnici, na ukupno 285 godina zatvora.

Kada se sve to uzme u obzir, suđenje Šariću je njegovim neočekivanim potezom blokirano do daljnjeg.

Ovaj korak Darka Šarića potpuno je nejasan, pošto je osuđeni narko-bos tokom procesa dugog osam godina često isticao svoje nezadovoljstvo trajanjem suđenja.

Tako je Šarić u sudnici znao da postavlja pitanje "hoćemo li ikad završiti ovo suđenje", ali i da konstatuju da "sud namerno odugovlači postupak".

RepublikaFoto: pixabay.com

Pranje novca

Podsećanja radi, Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama tužilaštva, 22 miliona evra zarađena švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali da je reč o legalno zarađenom novcu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading