Pala organizovana kriminalna grupa: Zbog malverzacija oštetili budžet za više od 50 miliona

Autor:

Hronika

26.09.2019

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više koordiniranih akcija usmerenih na suzbijanje krivičnih dela poreske utaje i pranja novca uhapsili su dvadeset osoba i podneli krivičnu prijavu protiv još 18 lica.

Foto: Ilustracija

Pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, na širem području Beograda i Pančeva, uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe registrovali privredna društva preko kojih su malverzacijama sa utajom poreza i pranjem novca omogućili drugim privrednim društvima izbegavanje i umanjenje poreskih obaveza, čime su oštetili budžet Republike Srbija za 50.833.705 dinara. 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapšeni su D.R. (1986), D.J. (1980), V.Š. (1976), G.S. (1993), A.J. (1998), Z.Ć. (1956), M.L. (1958), I.D. (1983), P.M. (1965), U.M. (1997), M.M. (1998), S.P. (1993), P.M. (1967), A.R. (1987), L.M. (1989) i G.N. (1964). 

Osumnjičeni se terete da su tokom 2018. i 2019. godine u Srbiji osnivali nova preduzeća ili preuzimali postojeća i kod poslovnih banaka za te privredne subjekte otvarali račune i aktivirali uslugu elektronskog bankarstva. 

Sumnja se da su potom, sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine u kojoj su prikazivali fiktivni promet dobara i usluga između privrednih subjekata pod njihovom kontrolom i drugih privrednih subjekata, na osnovu čega su im ta preduzeća uplatila na račun ukupno 278.143.408 dinara. 

Preko elektronskog bankarstva vršene su malverzacije

Postoje osnovi sumnje da su potom ta sredstva osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe putem elektronskom bankarstva, bez stvarnog pravnog osnova, prenosili dalje na račune određenih fizičkih lica, koja su odmah podizala taj novac i predavala ga osumnjičenima. 

Osumnjičeni se terete da su potom novac dobijen od fizičkih lica predavali odgovornim licima privrednih subjekata, koja su bez stvarnog pravnog osnova novac i uplatila privrednim društvima pod njihovom kontrolom. 

Sumnja se da su za tu uslugu osumnjičeni uzimali proviziju od šest do osam odsto, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 16.688.604 dinara. 

Sumnja se da je budžet Republike Srbije oštećen za više od 50 miliona dinara

Postoje osnovi sumnje da je na ovaj način po osnovu neobračunatih, neiskazanih i neplaćenih poreskih obaveza budžet Republike Srbije oštetili za 50.833.705 dinara. 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela  poreska utaja i pranje novca, podneta je protiv još 18 lica, vlasnika i odgovornih lica privrednih subjekata koja su vršila uplate na račune privrednih društava pod kontrolom osumnjičenih pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading