Šarićev saradnik izašao iz zatvora posle 10 godina: Držali su me bez dokaza i zlostavljali

Autor: Republika

Hronika

29.09.2019

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anastazije Martinčić iz Raklja, nekadašnji saradnik Darka Šarića, posle deset godina provedenih u zatvoru u Urugvaju zbog navodnog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, u petak je pušten na slobodu.

RepublikaFoto: e-stock
Darko Šarić

- Deset godina su me držali u najzloglasnijem zatvoru u Urugvaju. Bio sam zlostavljan, maltretiran i doveden do granica iznemoglosti. Godinama sam tvrdio da sam zatočen bez ijednog dokaza i sada, kad su shvatili da dokaza nema, jednostavno su me izbacili na put. Sada sam trenutano na jednoj farmi krava kod poznanika i moram se javiti konzulatu zbog dokumenata koji su mi, nakon proteka godina, istekli. Zatražiću da mi vrate svu oduzetu imovinu i dokazaću istarskoj i hrvatskoj javnosti da nisam kriminalac, što mnogima neće biti drago. Vidimo se uskoro u Puli - rekao je Martinčić za Glas Istre.

Martinčić je "pao" u oktobru 2009. u akciji "Balkanski ratnik", nakon što je na jahti koju je kupio u marini Santjago Vaskez kod Montevidea nađeno 2.174 kilograma kokaina, u vrednosti od 100 miliona dolara. Droga je, navodno tada, trebala završiti u crnogorskoj luci Bar.

Martinčić je prvobitno bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na deset godina.

Obrazlažući presudu, sudsko veće je tada opisalo 39-godišnjeg Martinčića kao izuzetno opasnu osobu koja je trebalo da hrvatsku i narkomafiju u Srbiji poveže s tamošnjim narkokartelima.

Jahta "Maui" na kojoj su otkrivene dve tone kokaina plovila je pod britanskom zastavom. Urugvajski policajci presreli su jahtu na putu prema otvorenom moru i na njoj pronašli 50 vreća kokaina čija bi vrednost, da je završio na ulicama evropskih gradova, dostigla i 250 miliona evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading