(FOTO) Detetu razbio glavu o klupu pred nastavnicom! Godinama trpi nasilje, a ima problema sa srcem

Autor:

Hronika

29.09.2019

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi slučaj vršnjačkog nasilja među osnovcima! Dečak iz Osnovne škole "Branko Radičević" iz Odžaka povređen je na času matematike, u četvrtak, 26. septembra. Ovog mališana je, kako tvrde roditelji, na času drug uhvatio za glavu i udarao o klupu. Učenik je, kako se navodi, povređen dok je u učionici bila i nastavnica.

Njegova majka Jelena, koja je na društvenim mrežama objavila status i fotografije svog sina posle zadobijenih povreda, zapitala je šta da roditelji i deca očekuju tokom odmora ako je dete povređeno na času? - Kakvu zaštitu imaju naša deca u školi? Ko je za ovo odgovoran? - navela je ona.

Prema rečima majke, njen sin godinama trpi nasilje. - Kao roditelji smo tražili zaštitu i pomoć i evo šta smo dobili - tvrdi majka.

Prema njenim rečima, dečak je već duže vreme maltretiran u školi, najsitniji je u odeljenju i ima problema sa srcem. Dete je maltretirano od prvog razreda, roditelji imaju zvanične pisane prijave, ali, kako kažu, nema ko da ih sagleda, pa će zadovoljenje potražiti na sudu.

MAJKA: On je već duže vreme maltretiran u školi, najsitniji je u odeljenju i ima problema sa srcem

- Šest godina se borimo sa vetrenjačama i svi se prave ludi. Prvo škola ne radi svoj posao jer konstantno prikrivaju nasilje da se ne bi rušio rejting škole. Inače je on najmanji u odeljenju i sa najmanjom težinom. Doskoro ni fizičko nije pohađao jer mu je doktor zabranio zbog problema sa srcem. To dete je ćutalo godinama i trpelo svakodnevno nasilje. I sada jedini način odbrane ima da opsuje jer za drugo nije sposoban - naveo je dečakov otac na Fejsbuku.

On je dodao da njegov sin nikada nikog nije bez razloga opsovao. - I za takvo ponašanje postoji kazna, koja svakako nije razbijena glava - naveo je otac. Majci su brojni zabrinuti roditelji preporučili da prebaci dete u drugu školu, da ga spase daljeg zlostavljanja.

Janković: Nastavnici zastrašeni pravima koja su data deci

RepublikaFoto: Republika.rs
Aleksandra Janković

Psiholog Aleksandra Janković je jasna u stavu da živimo već decenijama u vremenu kada je prosveta, a sa njom i radnici, omalovažena. - Vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima su oduzeta mnoga ovlašćenja, a shodno tome, narušeno im je dostojanstvo. Oni su bukvalno zastrašeni pravima koja su data deci i roditeljima, pa im je nažalost primarni cilj da sačuvaju radno mesto, kako svoju porodicu ne bi ostavili bez hleba, kaže psiholog Janković i dodaje:

- Neophodno je da se reaguje sistemski i da se omogući prosvetarima da dostojanstveno obavljaju svoj posao. Tada će se stvari vratiti u normalu. Pedagogija, odnosno vaspitanje i obrazovanje deteta će im tada ponovo postati primarno, izričita je Janković.

Prosvetni radnici bi mogli tako da budu pravi medijatori, odnosno da na vreme prepoznaju problematično dete, zatim da, uz saradnju sa roditeljem krenu put viših instanci. - Kada bi roditelj želeo da prihvati sugestiju učitelja ili razrednog starešine, da se "izmakne koliko može" i sa distance proceni svoje dete, onda on ne bi nasrtao na već dovoljno izmučene prosvetare, već bi se obratio za pomoć stručnom licu kako bi pomogao detetu, ali i sebi kao njegovom staratelju, odgovornom licu, kaže psiholog Janković.

Umesto toga, mi u praksi imamo roditelje koji tuku nastavnike, a istovremeno ne očekuju da njihovo dete neko isprebija, ili da mu razbije glavu. Kako bi se vršnjačkom nasilju stalo u kraj važno je da koordinirano reaguju roditelji, prosvetni radnici, psiholozi, sluđba za socijalni rad i tužilaštvo.

- Našem narodu je malo poznato da je moguće da učitelj bude veći uzor detetu od roditelja, jer sa njim neminovno provodi više vremena. Kod Jevreja je to poznato. U njihovoj hijerarhiji je zanimanje učitelja na prvom mestu, zaključuje psiholog Aleksandra Janković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading