Rekonstrukcija Mitine likvidacije: Nikad viđen atentat

Autor:

Hronika

18.10.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođu "bežanijskog klana" i predsednika FK "Bežanija" Gorana Mijatovića Mitu i njegovog telohranitelja Slavka Novovića kako se sumnja likvidirao je 2006. godine u Beogradskom naselju Bežanija Velimir Simić tako što je postavio eksplozivnu napravu od koje su ova dvojica stradala.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Simić, pripadnik kriminalne grupe sa Sokoca, uhapšen je pre nekoliko dana na našoj granici.

- On je posle likvidacije pobegao iz Srbije i od tada policija nije mogla da mu uđe u trag. Inspektori nisu želeli da obelodane informacije o njegovoj umešanosti nadajući se da će se on u jednom trenutku opustiti i pasti im u šake. Upravo se to i dogodilo. Verovatno je pomislio da je prošlo dosta vremena i da će proći neopaženo. Ipak, za njim je sve vreme bila raspisana poternica. Čim je kročio na tlo Srbije, stavljene su mu lisice - izvestio nas je izvor blizak istrazi.

Simića je sa ubistvom Mijatovića i Novakovića povezao DNK sa mesta zločina. U trenutku kad su prilazili svojoj škodi eksplodirala je protivpešadijska bomba MRUD, koja je bila podmetnuta ispod audija 80, parkiranog tik uz Mijatovićev auto. 

Saučesnik otet i likvidiran

Kako je pokazala policijska istraga, audi pod koji je postavljena bomba namenjena Mijatoviću, ukrao je Milomir Pajić, ali za to nije bilo dovoljno dokaza. On ga je predao Simiću, koji je postavio bombu i prebacio ga u Beograd ispred Mijatovićeve zgrade uz pomoć Slaviše Bilinca zvanig Bili. Obojica se terete kao direktni izvršioci. Simić se dosad skrivao, a Bilinac je, prema tvrdnjama kriminalca Darka Eleza, u avgustu 2007. godine otet i ubijen, ali njegovo telo nikada nije nađeno.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Mesto na kojem su likvidirani Mita i njegov telohranitelj

Nikad viđen atentat

Način na koji je ubijen vođa "bežanijskog klana" prvi put je viđen tada na prostoru Srbije. Dotad su bombe uglavnom bile podmetane ispod vozila žrtve, a tada je prvi put na ovim prostorima korišćen automobil-bomba. Smrt Mijatovića bilo je osmo ubistvo čelnika jednog fudbalskog kluba u Srbiji, a da se ubice ne znaju.

Likvidaciju naručio Keka?

Od prvog dana kada je Mijatović raznet sumnjalo se da iza napada stoji vođa suparničkog "novobeogradskog klana" Dejan Stojanović Keka, ali to nikada nije bilo moguće dokazati. Jedan drugome su smetali i u narko-poslovima, ali su se otimali i oko podele para od prljavih poslova fudbalske mafije i prodaje igrača! I jedan i drugi borili su se za prevlast na ova dva fronta s ciljem da što više novca od prodaje droge operu i ulože u fudbal.

Stojanović je ubrzo posle ubistva Mijatovića napustio Srbiju i otišao u Južnu Ameriku, ali njegov uticaj nikada nije slabio. Iako je povezivan sa likvidacijama, švercom droge i drugim krivičnim delima u Srbiji, on je slobodan čovek jer je optužnica za tešku krađu, jedina koju je imao ovde, zastarela.

Ko je Mijatović?

- vođa bežanijske kriminalne grupe

- tron nasledio 2000. posle ubistva Radoslava Trlajića Bate Trlaje

- bio vlasnik dvadesetak kockarnica i kladionica

- ušao u fudbalske vode i postao predsednik FK Bežanija

- hapšen 1998. u pošti dok je podizao paket sa 3,7 kilograma kokaina

- Vlada Japanac mu namestio hapšenje 2000. zbog atentata na Vuka Draškovića u Budvi

- preživeo atentat 2000. u Bloku 45 na Novom Beogradu

- 2001. na parkingu u Bloku 45 ubio Adilja Ramadanova, navodno dok mu je ovaj obijao auto

- hapšen i u akciji "Sablja", ali protiv njega nije podneta nijedna prijava

- osuđen jedino zbog iznude 10.000 evra od advokata Branimira Gugla

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading