Istraga oko krađe zlata u RTB Bor pokazuje da je nestalo mnogo više nego što se pretpostavlja

Autor: Novosti, Republika

Hronika

23.10.2019

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istriga o krađi zlata iz pogona u "Boru" za sada pokazuje da je nestala mnogo veća količina ovog dragocenog metala nego što se prvobitno mislilo. Tačne razmere krađe nije moguće ustanoviti, ali se pretpostavlja da je nestalo zlata za oko 120 miliona evra, odnosno tri tone.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osoba koja je upućuna u istragu ovog slučaja navodi da je "šema" funkcionisala vrlo jednostavno i da je novca bilo za sve one koji su učestvovali u lancu.

- Naime, kampanja dobijanja zlata u RTB se, do dolaska kineskih investitora decembra 2018. obavljala sporadično, u najboljem slučaju jednom u tri meseca. U svakom slučaju, velikih para je bilo za sve u lancu krađe tog plemenitog metala - rekao je on.

Ovaj izvor prenosi da je zvaničan razlog što se kampanje dobijanja zlata u RTB nisu redovno obavljale bio taj da bi se prikupile dovoljne količine "anodnog mulja". To je sirovina koja se dobija u toku postupka izdvajanja bakra, i koja se u pogonu "Zlatare" kasnije prerađuje u zlato, srebro, selen, platinu i paladijum.

- Međutim, nedugo nakon što je "Ziđin" preuzeo 63 odsto vlasništva u RTB, kampanje dobijanja zlata u "Boru" počele su da se, iz sopstvenih sirovina, obavljaju gotovo svake nedelje - objašnjava on.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pritom, Kinezi nisu investirali gotovo ništa, već su, uz postojeće resurse, uveli rigoroznu disciplinu, koja je rezultirala time da se gotovo svake nedelje u "Zlatari" obavlja postupak prerade "anodnog mulja".

 - Postoje indicije da je u tom periodu nestalo oko tri tone tog metala, vrednog gotovo 120 miliona evra. Tim novcem je finansirana izgradnja 37 stambenih zgrada na jednom od najpoznatijih jezera na svetu, na tromeđi evropskih država - prenosi izvor upućen u istragu.

Takođe, nedostatak prerade "anodnog mulja" doprineo je tome da se pojave ilegalne topionice po okolnim šumama.

- Međutim, opšte je poznato i da je u šumama u okolini Bora bilo smešteno više desetina improvizovanih topionica zlata, u kojima je prerađivana ta sirovina, koja je, podsetimo, u džakovima iznošena iz fabričkog kruga RTB.

RepublikaFoto: Tanjug/Lj. ALEKSIĆ
RTB Bor

Podsetimo, iz "Zlatare" je, po dokumentaciji u koju su mediji imali uvid a koji su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, u periodu od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona dolara.

Inače, zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa, 10. maja prošle godine uhapšena su četiri radnika RTB - I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik "Zlatare", kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća "Zaštita", koje je ranije obezbeđivalo RTB. U Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv njih je postupak, trenutno u zastoju, jer je tužilac kome je dodeljen slučaj u međuvremenu dobio rešenje o penzionisanju, tako da se sada čeka izbor njegovog naslednika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stršljen

23.10.2019 19:50

Ma sitnica od krađe što se uzbuđujete,zato i propadamo pa na kraju prodajemo strancima.Vrlo zanimljiva logika u politika Srba.Ako ikad objavite ko je krao biće nam mnogo lakše.

Veki

24.10.2019 17:20

Kada su zlato ovako lako mogli da kradu, šta da kažemo za ostale kradje?