Klan Luke Bojovića ratuje po Holandiji? Iza ubistva Nišlije i ranjavanja brata Luke Đurovića kriju se dva scenarija

Autor: Blic, Republika

Hronika

26.10.2019

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baranin Jovan Đurović, brat pokojnog Luke Đurovića, koji je u sredu po podne ranjen u pucnjavi u Amsterdamu, još se bori za život, a utvrđuje se da li se na meti našao zbog povezanosti sa klanom Luke Bojovića ili je njegova smrt trebalo da bude osveta za egzekuciju Armina - Muše Osmanagića.

Foto: Ilustracija

U toj pucnjavi ubijen je njegov prijatelj Goran Savić (49) iz Niša, vlasnik picerije "La pikola baraka", za koga se veruje da je bio i Đurovićev telohranitelj. Savić je smrtno ranjen kada je skočio da bi zaštitio prijatelja u koga je pucao napadač koji je ušetao u piceriju, dok ga je pomagač, ispred lokala, čekao u "folksvagenu" belgijske registracije.

Nakon što je ispalio hice u Đurovića i Savića, koga je metak pogodio u grlo pa je na smrt iskrvario, utrčao je automobil u kome ga je čekao saučesnik. Egzekutori su pobegli, ali je holandska policija odmah krenula u poteru za njima. U potrazi je učestvovao i helikopter, pa je jedan atentator ubrzo lociran u "folksvagenu", dok je drugi uspeo da umakne.

Tokom hapšenja osumnjičeni je potegao oružje i na policiju, ali je savladan, dok se još traga za njegovom saučesnikom.

Kako holandski istražitelji još nisu saopštili identitet, pa ni nacionalnost osumnjičenog egzekutora, za sada može samo da se nagađa ko stoji iza ovog, četvrtog napada na mlađeg Đurovića i to u roku od tri godine. Od spremnosti osumnjičenog za saradnju sa istražiteljima zavisi i da li će ovaj atentat biti rasvetljen do kraja, kao i da li će svi učesnici biti identifikovani i procesuirani.

U istrazi likvidacije Savića i pokušaja ubistva Đurovića osim holandske policije uključeni su i srpski i crnogorski istražitelji jer se veruje da je naručilac i organizator egzekucije sa ovih prostora. Ipak, ono što za sada nije poznato jeste to da li je to nastavak obračuna sa ljudima bliskim Luki Bojoviću, čiji saradnici su, bez obzira na to što je on u zatvoru u Španiji od februara 2012, i dalje povezani sa ilegalnim aktivnostima ili osveta za ubistvo Armina - Muše Osmanagića, zbog čega je i ranije bio na meti Mušinog brata Adnana.

- Iako je Luka Bojović u zatvoru, u Holandiji i u susednoj Belgiji, i dalje su aktivni njegovi ljudi, što je potvrdilo i prošlogodišnje hapšenje Veljka Banovića Votke zbog trgovine narkoticima. U ovim državama, posebno u Holandiji, Lukina ekipa je još pre 20 godina pustila pipke, razradila kontakte i poslove, i koriste sve blagodeti tamošnjih luka, preko kojih na evropsko tlo stiže raznorazna roba, između ostalog i kokain iz Južne Amerike - kaže sagovornik "Blica" blizak bezbednosnim službama.

O aktivnostima saradnika Luke Bojovića u "Zapadnoj Veneciji", pored hapšenja Banovića, ukazuje i likvidacija Vranjanca Gorana Tasića Gokčeta, iza koje, prema saznanjima istražitelja, stoji upravo ova kriminalna grupa.

RepublikaFoto: Public
Luka Bojović

 Malo je verovatno da je atentat na Đurovića osveta za ubistvo Vranjanca, ali je i to trag koji treba istražiti, posebno jer je Gokče u Amsterdamu ima ekipu. Ipak, mnogo je zanimljivije to da je likvidaciju Jovana Đurovića ranije planirao Adnan Osmanagić, brat ubijenog Armina - Muše Osmanagića, vođe rivalske kriminalne ekipe iz Bara. Jovana Đurovića i Alana Kožara, koji je nasledio Luku Đurovića na mestu prvog čoveka kriminalne grupe, Adnan smatra direktno odgovornim, krivim za ubistvo svog brata. Pokušao je, doduše, neuspešno da organizuje atentate na njih, i posle tih fijaska u bekstvu je. Verovatno je i dalje odlučan da ostvari plan i eliminiše ih - konstatuje naš izvor.

Ko je Muša Osmanagić

Do neuspelih likvidacija, iza kojih je navodno bio Adnan Osmanagić, ime Jovana Đurovića se mahom pominjalo kao nekoga koga “bezbednosne službe povezuju sa klanom koji je predvodio njegov brat Luka Đurović, ali ne i direktno sa nekim zločinom. Njegov brat Luka Đurović stradao je u saobraćajnoj nesreći krajem septembra 2013. kod Kotora, mada su se u javnosti pojavile informacije da nije stradao nesrećnim slučajem već da je ubijen.

Treći ubijeni Balkanac

Goran Savić je treći muškarac sa ovih prostora koji je u proteklih 19 meseci ubijen u Amsterdamu. U martu prošle godine Vranjanac Goran Tasić Gokče (46) likvidiran je u Sloterdijku, dok je Hrvat Ivan Serdarušić (62) upucan krajem jula iste godine u italijanskom restoranu. Interesantno je da je za ubistvo Serdarušića osumnjičen Čaba Der, koji je povezan i sa Adnanom Osmanagićem, organizatorom neuspešnog atentata na Jovana Đurovića. Sa druge strane, za likvidaciju Gokčeta je osumnjičen Crnogorac Marjan Vujačić.

 

Pokušaji likvidacije Jovana Đurovića

Jun 2016.

- Na gradskom groblju Gvozden brijeg u Baru dignut je u vazduh grob njegovog brata Luke. Navodno, eksploziv je trebalo da bude aktiviran na dan kada su organizatori tog dela verovali da će Jovan Đurović sa porodicom posetiti Lukin grob, jer su tog dana bile Zadušnice.

Jul 2017.

- U pucnjavi u lokalu "La eskvina" u centru Bara ranjen Dejan Borović koji je sedeo sa Đurovićem. Borović je ranjen u ruku, a atentator je pucao iz automobila u pokretu i veruje se da je meta bio Đurović.

Avgust 2018.

- Bomba velike razorne moći nađena je u centru Bara, a utvrđeno je da je otpala sa Jovanovog motora. Istraga je pokazala da iza ove neuspele likvidacije stoji Adnan Osmanagić, Mušin brat, te da je Đurovićevo ubistvo trebalo da bude osveta za likvidaciju brata.

Septembar 2017.

- U Sarajevu uhapšeni Čaba Der i Baranin Marko Gojčević. Sumnjalo se da ih je angažovao upravo Mušin brat te da je iz osvete trebalo da likvidiraju Alana Kožara, vođu barske kriminalne grupe, mada istražitelji nisu odbacili mogućnost ni da je meta bio Jovan Đurović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading