Saopštenje PU Novi Sad povodom smrti mladića

Autor: Republika

Hronika

04.12.2019

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zarad objektivnog informisanja javnosti Policijska uprava Novi Sad objavljuje u celosti odgovor koji je uputila televiziji N1, a povodom postupanja policijskih službenika prema M. I. u maju prošle godine.

RepublikaFoto: Republika.rs
Foto: Ilustracija

Imajući u vidu da je u jučerašnjem prilogu izrečeno više neprimereno paušalnih optužbi na račun policije, počev od toga da je M.I. brutalno pretučen i u policijskoj stanici, pa sve do navoda da niko nije ispitivao postupanje policijskih službenika, niti okolnosti kasnije smrti mladića, a da sa odgovorima na te tvrdnje javnost nije upoznata, PU Novi Sad prinuđena je da objavi integralni odgovor.

"Povodom Vaših pitanja obaveštavamo Vas da je policija 2. maja 2018. godine, po pozivu građana, dva puta intervenisala u Bulevaru kralja Petra Prvog u Novom Sadu. Prilikom prvog izlaska na lice mesta, patrola je zatekla M.I. i još dve osobe i utvrdila da nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Prilikom drugog izlaska svo troje su, zbog narušavanja javnog reda i mira, privedeni u policijsku stanicu. Rešenje o zadržavanju do 12 sati, zbog prekršaja iz članova 7. i 8. Zakona o javnom redu i miru, M.I. je izdato 2. maja 2018. godine, u 19,30 časova, o čemu Policijska uprava u Novom Sadu poseduje dokumentaciju. 

Postupanje policijskih službenika Policijske uprave u Novom Sadu prema M.I. u periodu od 2. do 3. maja 2018. godine, prilikom zadržavanja, i utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminuo 4. maja u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu bili su predmet temeljnih provera Odseka za zakonitost rada Policijske uprave, Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, po prijavi majke M.I.

Tim proverama nisu potvrđeni navodi o nezakonitom postupanju policijskih službenika prema M. I. Takođe, obdukcioni nalaz Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu pokazao je da je smrt nastupila kao posledica konzumacije alkohola i lekova, a Sudsko-medicinski odbor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu radio je još dva veštačenja i doneo mišljenje da je uzrok smrti M. I. sadejstvo buprenofrina i etil alkohola.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je, u maju ove godine, krivičnu prijavu koju je podnela majka M.I. rešenjem u kome se navodi da "ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo ubistvo ili neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti".  Apelaciono javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je takođe, kao neosnovan,  prigovor koji je, na pomenuto rešenje Višeg tužilaštva, podneo njen punomoćnik. Za sve druge informacije možete se obratiti nadležnim tužilaštvima".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading