Krađa u fabrici "Prvi partizan": Šefćet Demirovski dao jemstvo od 200.000 dinara

Autor: novosti.rs

Hronika

13.12.2019

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefćet Demirovski, Albanac sa državljanstvom Severne Makedonije, osumnjičen za davanje mita u slučaju krađe i prodaje poverljive projektne i tehničke dokumentacije iz užičke fabrike "Prvi partizan", pušten je iz pritvora odlukom Višeg suda u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/pink.rs
Šefćet Demirovski

Kako je rečeno u sudu, tokom daljeg postupka braniće se sa slobode, pošto je prihvaćeno njegovo jemstvo od 200.000 evra.

Pored toga, privremeno mu je oduzet pasoš Severne Makedonije i zabranjeno mu je da napušta mesto boravka u Srbiji. Naloženo mu je i da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja u policijsku stanicu na Paliluli u Beogradu.

Osim Demirovskog, pritvor je ukinut i ostaloj trojici osumnjičenih, Borivoju Glišoviću i Milovanu Miloviću iz Užica i Nebojši Ivanoviću iz Požege, jer su prestali da važe razlozi zbog kojih im je i određen, pošto su saslušani svi predloženi svedoci. Za Demirovskog je, polaganjem kaucije, prestala da važi i opasnost od bekstva.

Ovu četvorku, proteklih nekoliko meseci pratili su agenti BIA i VBA, a uhapšeni su 11. novembra zbog sumnji da su umešani u prodaju dokumenata, koji pripadaju užičkoj fabrici, a odnose se na proizvodnju oružja i municije kalibra 12,7 milimetara. Demirovskom i Glišoviću se na teret stavlja davanje mita, Glišoviću i podstrekavanje na zloupotrebu položaja odgovornog lica, a Ivanoviću i Miloviću zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema sumnjama tužilaštva, Milović i Ivanović su imali pristup poverljivoj dokumentaciji, iznosili je iz fabrike i za određenu materijalnu naknadu predavali Glišoviću. On je opet bio glavna spona sa Demirovskim i predavao mu te projekte i proračune. Navodno je od Demirovskog dobio avans od 30.000 evra, a po završetku posla i predaje kompletne dokumentacije trebalo je da zaradi 60.000 evra.

HTEO DA PRAVI METAK OD 12,7 MILIMETARA

Demirovski je privrednik iz Severne Makedonije koji se bavi proizvodnjom vojne i policijske opreme i koji je navodno nameravao da u nekoj od svojih fabrika pokrene proizvodnju metaka od 12,7 milimetara, koji su inače vrlo traženi na tržištu. Glišović je bivši inženjer u "Prvom partizanu" i sada je u penziji, dok Ivanović i Milović još rade u toj namenskoj fabrici. Ivanović je konstruktor u Pogonu za alate i mašine, a Milović je inženjer.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading