Nezapamćena prevara službenice "Vinera": Kod Irene nestali milioni evra od životnog osiguranja!

Autor:

Hronika

24.12.2019

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle više od dve i po decenije od piramidalne prevare Dafine Milanović i Jezdimira Vasiljkovića, juGmedija otkriva u Leskovcu neverovatnu aferu koja u mnogome ima sličnosti sa najvećim srpskim mućkama. Reč je o sada suspendovanoj službenici filijale "Viner štediše" u gradu na Veternici Ireni Daskalović (25), koja je osumnjičena da je ojadila stotine klijenata za milionske devizne iznose.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj agent za životno osiguranje iz Vlasotinca sumnjiči se da je od klijenata "Vinera" uzimala novac u iznosima od 10.000 pa do preko 800.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na ime "prinosa kapitala", odnosno životnog osiguranja na od tri meseca do godinu dana, uz obećanu kamatu od 7,7 odsto na mesečnom nivou. Prvi klijenti su zaista dobijali kamatu, ali većina nije. Sporna je i osnovica, pa je slučaj najpre dospeo do leskovačke policije. Kada su prevareni počeli masovno da se javljaju, aferu su preuzele "mnogo jače službe" u okviru MUP. Sumnja se, zapravo, da je 80 odsto novca klijenata iz Vlasotinca, Leskovca i Pirota završilo u privatnim džepovima, pa je neizvesno kako će prevareni biti obeštećeni.

Među ojađenima je i jedan od najimućnijih Vlasotinčana, građevinar, koji je u više navrata ulagao novac i dobijao kamate, ali kada je poslednji put uložio preko 800.000 evra, kamate su prestale da stižu. Izvori juGmedia tvrde da je drugi imućniji Vlasotinčanin kamatirao 200.000 evra na godinu dana, te da je samo za tri meseca dobio kamatu. Nije bolje prošao ni jedan od glumaca leskovačkog pozorišta koji je uložio celu ušteđevinu od 30.000 evra i koji je protiv Irene podneo krivičnu prijavu za prevaru.

Njena mesečna plata bila je od 10.000 do 15.000 evra. Imala je najveću proviziju u leskovačkom "Vineru". Sagovornik juGmedia ocenjuje da ova Vlasotinčanka nije mogla sama da dođe na ovako veliku "prevarantsku ideju". Takvu sumnju izražavaju i nadležni organi, ali i nadležni u "Vineru".

- Mi sada spremamo krivične prijave još za neka lica koja nisu iz "Vinera" - kažu u ovoj austrijskoj kompaniji s tradicijom dugom preko 200 godina, čiji su oko 1.000 službenika u šoku zbog afere o kojoj se dugo ništa nije znalo.

U "Viner štediši" se ograđuju od službenice i kažu da je to izolovan slučaj koji preti da nanese veliku štetu ovoj osiguravajućoj kući koja konstantno u Srbiji širi svoj posao i koja za 16 godina nikada nije bila vezana za neku od afera. "Svi smo u šoku", kažu.

Klub prevarenih

- Ja sam otišao da mojih 20.000 evra uložim u banku, ali mi je direktorka rekla da je mnogo bolje da odem u "Viner" jer su tamo kamate daleko povoljnije. I poslušao sam je. I nisam jedini. Ta direktorka je slala mnoge svoje klijente kod Irene", priča jedan od prevarenih iz Leskovca, koji formira klub prevarenih.

Prevareni klijenti, koji su se, doduše, polakomili na laku zaradu, tvrde da ih je u "Viner štedišu" upućivala direktorka filijale jedne poznate banke u Leskovcu, koja je naterana da raskine radni odnos pre nedelju dana. Da li će i ona biti obuhvaćena krivičnom prijavom, ostaje da se vidi.

Saopštenje za medije kompanije "Viner Štediše"

Ovim putem, kompanija Viner Štediše osiguranje, potvrđuje da su utvrđene nepravilnosti u postupanju jedne zastupnice za prodaju životnih osiguranja zaposlene u ekspozituri naše kompanije u Leskovcu.

Odmah po saznanju sporne situacije, obavestili smo nadležne državne organe kojima pružamo svu potrebnu pomoć u istražnom postupku, a pomenuta zaposlena je odmah odstranjena sa radnog mesta i protiv nje je podneta krivična prijava mesno nadležnim javnim tužilaštvima. U postupku je podnošenje nove krivične prijave kojom će biti obuhvaćena i lica koja nisu povezana sa našom kompanijom, a za koja postoje osnovi sumnje da su bila uključena u ovaj slučaj.

Takođe, bez odlaganja smo preduzeli sve raspoložive mere unutar kompanije u skladu sa zvaničnim procedurama i zakonskom regulativom, kako bismo prikupili i detaljno analizirali sve relevantne informacije.

Kao kompanija kojoj je zadovoljstvo i sigurnost naših korisnika apsoluni prioritet i koja posluje u skladu sa zakonskom regulativom i strogim etičkim i profesionalnim kodeksima, napominjemo da se radi o izolovanom slučaju obmanjujućeg i prevarnog ponašanja jedne zaposlene. Takav vid odnosa je u potpunoj suprotnosti sa važećim pravilima poslovanja i korporativnim vrednostima Wiener städtische osiguranja.

Kako bismo osigurali rešavanje situacije u korist građana koji su pretrpeli štetu, nećemo biti u mogućnosti da dalje komentarišemo ovu situaciju dok se istražni postupak ne okonča.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Deda

24.12.2019 11:06

Kako su mogli da poveruju Dafini 2?

Živo

24.12.2019 12:34

@Deda - Jer je ona zaključivala ugovore o štednji u ime svoje firme Viner Štediše.