Ugrozila akcije MUP i BIA i bezbednost operativaca: Zapisničarka iz Šapca priznala da je javljala dilerima da ih prate

Autor: novosti.rs

Hronika

27.12.2019

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapisničarka Višeg javnog tužilaštva u Šapcu Danka Popović (39), koja je pre mesec dana uhapšena zbog sumnje da je odavala službene tajne narkodilerima i drugim ljudima iz kriminogenog miljea, priznala je delo koje joj se stavlja na teret.

Foto: facebook.com/Danka Popovic
Danka Popović

Pošto su time prestali svi razlozi za pritvor, ona se od pre tri dana, po rešenju Specijalnog suda u Beogradu, nalazi na slobodi.

Istraga protiv nje i dalje traje u Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali pošto je priznala šta je radila, postoji mogućnost da u narednom periodu napravi sporazum o priznavanju krivice. Za sada je i dalje osumnjičena da je počinila krivično delo prema Zakonu o tajnosti podataka. Inače, osumnjičena je posle privođenja udaljena s posla.

Popovićevoj se na teret stavlja da je, u više navrata tokom 2019, iz Tužilaštva iznosila informacije o posebnim merama nadzora, odnosno o praćenju i prisluškivanju, koje su bile pod oznakom "strogo poverljivo". Akcije MUP i BIA na taj način su kompromitovane i dovedene u pitanje, kao i bezbednost samih operativaca.

- Neki osumnjičeni bi bili duže vreme praćeni, a malo pre hapšenja, policajci su, žargonski rečeno, imali "ćorak" - ispričao je izvor blizak istrazi. - Postalo je nepojmljivo da ljudi na merama baš tako dobro mogu da predvide kada su u opasnosti, zbog čega se uključila i BIA.

Popovićeva je bila zadužena za obradu inicijativa za primenu posebnih dokaznih radnji - nadzora, komunikacije i kretanja osumnjičenih. Službene tajne, koje je navodno odavala, sadržale su informacije prema kojim osumnjičenima je u toku primena posebnih dokaznih radnji sa stepenom tajnosti - strogo poverljivo.

BILA NA IZVORU INFORMACIJA

Radno mesto Danke Popović bilo je kod zamenika višeg javnog tužioca Milana Milutinovića, koji je ujedno i portparol Tužilaštva, pa je tako mogla da motri i kontroliše baš sve informacije koje dolaze i odlaze iz ove ustanove. Inače, ona je uhapšena u trenutku dok je pokušavala da prenese strogo poverljivu informaciju jednom šabačkom žestokom momku koji je bio pod merama nadzora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading