Odluka je možda zakonita, ali i šokantna: Nije kriv mučitelj, već majka zato što je snimila bacanje deteta?!

Autor:

Hronika

28.12.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi osnovni sud u Beogradu je kao nezakoniti dokaz odbacio šokantni video-snimak na kom se vidi monstruozno ponašanje bivše negovateljice Đurđije Alempijević (23) prema deci smeštenoj u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu.

RepublikaFoto: facebook.com/Đurđija Alempijevic/printscreen
Đurđija Alempijević

BRUKA I SRAMOTA

Istovremeno, protiv Maje Jelić, majke koja je postavila kameru u sobi i krišom snimala negovateljicu, podneta je krivična prijava zbog nedozvoljenog snimanja.

- To je bruka i sramota! Najoštrije osuđujem ovakav postupak suda jer je to izigravanje zakona. Ispada da je važnije kako smo došli do snimka od prava da saznamo kako se maltretiraju deca od nesavesnih radnika. Ovde bi trebalo da se umeša Visoki savet sudstva i da zauzme stav da je pretežni interes otkrivanje krivičnog dela bez obzira na to kako se došlo do snimka. Da majka nije to snimila, mi i danas ne bismo znali kako se maltretiraju jadna deca u toj ustanovi - kaže Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring i ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost".

SPASIĆ, "Transparentnost": Da nije majka to snimila, mi i danas ne bismo znali kako se maltretiraju jadna deca u toj ustanovi

Advokat Svetozar Vujačić objašnjava za Srpski telegraf da je, gledajući s pravne strane, sud u obavezi da odbaci tajni snimak, ali i dodaje da niko, pa ni sudija, kao čovek, neće moći da zanemari svirepo ponašanje negovateljice prema deci.

RepublikaFoto: Promo foto
Mario Spasić

- Kao advokat smatram da je odluka suda ispravna sa formalno-pravne strane. Međutim, kao čovek moram da kažem da je negovateljica zaslužila da ode u zatvor zbog monstruoznog ponašanja prema malom i nemoćnom detetu. Njeno ponašanje na snimku koji smo svi videli jeste za svaku osudu - kaže Vujačić.

On podseća da je u Krivičnom zakonu jasno definisano delo neovlašćenog praćenja, slikanja i snimanja. Ipak, kako ističe, ovaj slučaj pokazuje manjkavosti ovog dela Krivičnog zakona.

- Za ovakvo monstruozno ponašanje bi morali da se naprave izuzeci i da se takvi dokazi mogu uvrstiti u sudski postupak. Na taj način bismo izbegli ovakve apsurdne situacije da se izuzima snimak na kome se jasno vidi sramno ponašanje optužene, a krivično odgovara onaj ko je snimak načinio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Petar

30.12.2019 21:25

Cilj opravdava sredstvo. Najbolji način (možda i jedini) da dokaže monstruozno ponašanje i spase decu je upravo ovaj na koji se majka odlučila.