Prošlo je godinu dana od svirepe likvidacije nedužnog Markovića na Banovom brdu, "nasmejani ubica" je tog trenutka otvorio vrata pakla

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

05.01.2020

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godinu dana prošlo je od ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu, a njegov ubica, plaćenik Čaba Der, nalazi se iza rešetaka mađarskog zatvora. Ovo ubistvo, iako direktno nije imalo veze za kriminalom i podzemljem, otvorilo je Pandorinu kutiju i doprinelo da se konačno uhapsi brutalni plaćenik, osumnjičen za nekoliko likvidacija širom sveta.

RepublikaFoto: pink.rs/printscreen
Likvidacija Nebojše Markovića

Subotnje jutro 5. januara 2019. godine. U maloj, ušuškanoj ulici u beogradskom naselju Banovo brdo, jedan otac spremao je kolica za svoje dete. Izneo ih je ispred kuće i položio pored automobila, obavljajući poslednje pripreme pred polazak kod svojih roditelja, gde je trebalo da svi zajedno provedu Božić.

To je bio 38-godišnji Nebojša Marković, porodični čovek miljama udaljen od kriminala, mutnih poslova i podemlja. Nije mogao ni da sanja da će zaslepljujuća belina snega, dečija kolica i prigušivač pištolja biti poslednje što će videti u životu.

U međuvremenu, Nebojšina majka, željno iščekujući sina, snaju i unuku, upalila je TA peć na spratu kuće u Šapcu. Deda je pekao pečenicu, kako to obično biva pred Božić, a Nebojšin godinu dana stariji brat, sveštenik Slaviša Marković, služio je liturgiju u lokalnoj crkvi.

A onda je stigao poziv. Slaviši su javili da mu je brat hladnokrvno ubijen nasred Ulice Rajka od Rasine na Banovom brdu, ispred porodičnog doma.

Na desetine policajaca sjatilo se po pozivu građana da okrvavljeni muškarac leži nasred ulice. Šok, neverica i muk bili su sveprisutni, a jeziv utisak dodatno je podgrevao prizor ubijenog muškarca kako leži pored detetovih kolica. Odmah na licu mesta moglo se čuti da Marković nema veze sa kriminalom, da nema dosije niti je na bilo koji način upleten u kriminalne radnje.

Komšije su, zgroženih i prestravljenih lica, tiho komentarisale kako je to sigurno povezano sa "onim kriminalcem" što živi odmah pored Markovića, ali ništa više o njemu nisu hteli ili nisu smeli da kažu novinarima.

Ubrzo je postalo jasno da je Nebojša Marković slučajna žrtva plaćenika. Saopšteno je ubrzo da sve policije intenzivno tragaju za Čabom Der, plaćenikom iz sela Čantavira, sa višegodišnjom "karijerom" po zatvorima.

RepublikaFoto: facebook.com/Nebojša Marković
Ubijeni Nebojša Marković

Snimak ubistva Markovića objavili su svi mediji. Na njemu se vidi kako se beli automobil zaustavlja pored Markovićevog, a iz njega izlazi muškarac odeven u belu jaknu, sa rancem u ruci. Obraća se Markoviću, osmehuje mu se, a zatim iz torbe vadi pištolj i ispaljuje smrtonosne hice. Marković pada na zemlju a Der seda u automobil i beži sa lica mesta.

Likvidacija Nebojše Marković otvorilo je Pandorinu kutiju zlodela, a ubistva za koje se pretpostavljalo da ih je obavio Čaba Der, samo su izvirala.

Ubistvo u Amsterdamu

Hladnokrvna likvidacija hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića (62) dogodila se pet meseci pre ubistva Markovića, u jednom italijanskom resturanu u Amsterdamu. Međutim, tek kad je obelodanjeno da je Der glavni osumnjičeni za ubistvo na Banovom brdu, objavljen je snimak sa sigurnosnih kamera u Amsterdamu na kojima se vidi traženi Čaba Der, prerušen u turistu.

Sa šeširom na glavi, naočarima za sunce i torbom na ramenu, Čaba Der se tog dana nonšalantno ušetao u restoran, iz torbe izvadio pištolj sa prigušivačem i upucao Hrvata.

Zatim je nešto bržim hodom izašao iz lokala. Na sigurnosnim kamerama drugih zgrada zebeleženo je da se otarasio kape, naočara i garderobe i već u sledećem kadru bio je odeven u belu majicu, šorc i patike. Čaba Der je, po svemu sudeći, detaljno isplanirao ovo ubistvo, a činjenica da se na snimcima vidi kako opušteno hoda ulicama dok policijske patrole pod rotacijama jurišaju ka italijanskom restoranu, jasno govori da je reč o osobi koja ne preza ni od čega.

Izveštavajući o ovom ubistvu, holandski mediji su se osvrnuli na Serdarušićevu umešanost u 100 kilograma kokaina zaplenjenog u akciji "Nana", uprkos tome što nije bilo jasne i direktne veze Hrvata sa tamošnjim podzemljem. Upravo taj kokain navođen je kao jedan od mogućih motiva za ubistvo.

Ubistvo u Mađarskoj

Nepuna dva meseca posle ubistva u Amsterdamu, Der se "preselio" u prestonicu Mađarske. Na jednom zabačenom parkingu u Budimpešti ubio je tamošnjeg biznismena, Lasla V, koga je najpre naterao da klekne a onda mu je zapucao u glavu.

Tela se otarasio bacivši ga u potok, a u njegovim kolima pronađeni su novac i droga. U izveštajima mađarske policije novodi se da je te večeri na peroferiji Budimpešte Der pokušao da proda zaslađivač umesto kokaina, ali je njegov plan osujetio kupac koji je najpre želeo da proba robu.

Der je kasnije priznao ovo ubistvo, a njegov advokat branio ga je govoreći da je to bilo u samoodbrani. Ipak, prevaru sa zaslađivačem, ubica iz Čanrvira je negirao.

Ubistvu u Novom Sadu

Ipak, svoje prve korake u svetu kriminala Der je napravio u Novom Sadu,kada je ubio Branislava Jelačića, člana grupe "Firma" 2004. godine naočigled brojnih gostiju jednog novosadskog lokala.

Ubistvo je navodno počinio po nalogu Vojislava Škrbića, sa kojim je bio u sukobu oko narko-tržišta, a na sudu je priznao zločin i osuđen je na 15 godina zatora. Iza rešetaka je proveo nešto manje od 13 godina.

Hapšenje u Češkoj

U martu ove godine, policija u praškom hotelu "Amadeus" konačno je stavila lisice na ruke plaćenom ubici. Inspektori prerušeni u turiste, nakon dužeg praćenja Dera, krenuli su u akciju i u hotelskoj sobi uhapsili Dera.

- Mislio sam da ste kriminalci i da ste došli da me ubijete. Drago mi je što ste policajci. Radite svoj posao, znam zašto ste došli, svestan sam da sam završio karijeru - navodno je rekao ubica policajcima koji su bili iznenađeni Derovom saradljivošću.

Kod njega su pronađeni falsifikovani dokumenti izuzetno visokog kvaliteta, ali i oružje.

Pre odluke čeških vlasti kome će izručiti plaćenog ubicu Čabu Dera, održan je multilateralni sastanak predstavnika država u Hagu koje su za njim raspisale poternicu i traže njegovo izručenje. Odluku o izručenju doneo je Gradski sud u Pragu, a Der je ubrzo izručen Mađarskoj, gde se trenutno nalazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading