Novi detalji istrage dvostruke likvidacije "škaljaraca": Telefoni Dedovića i Stamatovića vode do evropskih narko-bosova!

Autor: Blic, Republika

Hronika

03.02.2020

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U istrazi ubistava vođa škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43) grčka policija pokušava da otključa njihove telefone da bi utvrdila sa kim su dogovorili šverc kokaina, kao i da li su veliki tovari stizali u luku Pirej.

RepublikaFoto: youtube/printscreen
Policijski uviđaj u restoranu Vaskopula

Dedović i Stamatović su ubijeni 19. januara dok su bili na večeri sa suprugama i decom, kada su četvorica egzekutora u njih sasula nekoliko desetina hitaca i pobegla. Kod obojice su nađeni kriptovani telefoni u kojima se, veruju istražitelji, krije tajna njihovog poslovanja.

- Male su šanse da se u tim telefonima kriju informacije ko ih je ubio ili ko je naredio egzekuciju. Ti uređaji kriju mrežu njihovih saradnika, kao i rute šverca droge, cene... Grčki istražitelji sa razlogom veruju da su određeni tovari kokaina pristizali u njihovu najveću luku. Upravo je u stanu Martina Matijaševića u Atini zaplenjeno 136 kilograma kokaina, a operativna saznanja su bila da je krijumčarenje i prodaju te droge grčkom džet-setu organizovao Jovan Vukotić, takođe jedan od voda "škaljaraca" - kaže sagovornik iz srpskih bezbednosnih službi i objašnjava da "kripto-telefoni imaju ugrađenu zaštitu od elektronskog prisluškivanja, kao i da bi razgovor bio zaštićen, oba korisnika moraju imati kriptovane telefone i da pri uspostavljanju veze međusobno razmene kod za kodiranje razgovora".

Izvor napominje da je ovaj vid komunikacije već godinama prisutan među kriminalcima u svetu, pa time i na Balkanu, o čemu svedoči i to da se u svim zaplenama opreme od članova organizovanih kriminalnih grupa obavezno oduzimaju i ovi aparati. Osim pokušaja otključavanja kriptovanih telefona, grčki istražitelji traže i poslednji stan u kome su dvojica Crnogoraca boravila. U prestonici Grčke, pretpostavka je, krili su se duže od godinu dana, a ušli su koristeći hrvatske pasoše, izdate na imena umrlih.

Ranije je, prilikom hapšenja organizovane kriminalne grupe u Hrvatskoj, koja je putovnicama snabdevala kriminalce sa ovih prostora, objavljeno da je Dedović imao pasoš na ime Dragan Popović. Kuće u kojima su boravili iznajmljivali su preko sajtova, a mediji na poluostrvu Atika objavili su da su promenili lični opis. Smršali su, pustili brade, a Stamatović i kosu. Iz predostrožnosti nikuda nisu išli kolima, već uvek taksijem.

Međutim, imali su jednu naviku - odlazak barem dva puta nedeljno u restoran u kome su na kraju i likvidirani. Tu su se sastajali sa trojicom Srba, koji kobne noći nisu bili sa njima. I uvek su sedeli za istim stolom, u uzvišenom delu restorana, kao i u nedelju uveče kada su supruge i decu izveli na večeru.

Inače, kriptovane telefone osim kriminalaca koriste i političari, kao što su američki predsednik Donald Tramp, nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i bivši stanar Bele kuće Barak Obama. Interesantno je da je krajem prošlog maja Kanađanin Vinsent Ramos, jedan od glavnih ljudi kompanije "Phantom Secure" specijalizovane za prodaju PGP kriptovanih "BlackBerry" telefona, osuđen na devet godina zatvora, jer je prodavao kriptovane telefone meksičkom kartelu Sinaloa, ali i članovima moto-bande "Anđeli pakla".

Mediji u SAD su objavili da su "zahvaljujući tim telefonima kriminalci mogli da kriptuju svoju komunikaciju, ali i da daljinski unište sve podatke na uređajima ukoliko bi neki njihov član bio uhapšen, a telefon dospeo u ruke policije. Prvi dokazi o Ramosovim aktivnostima datiraju iz 2017, kada je sprovedena istraga protiv Ovena Hansona, bivšeg američkog ragbiste, koji je uhvaćen u pokušaju krijumčarenja tone kokaina iz Meksika u SAD.

Nedavno su u ćeliji spuškog zatvora, u kojoj su bila trojica muškaraca bliska "škaljarcima", nađena dva kriptovana telefona. Telefoni su nađeni u sobi Milana Lješnjaka iz Podgorice, "zagoričanina" osuđenog na devet i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva Baranina Edmonda Mustafe, bliskog grupi Alana Kožara i Miladina Dedovića iz Kotora, osumnjičenog da je član ekipe Ranka Radulovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading