Bećković: Bulatović je ubijen iz specijalne puške

Autor:

Hronika

09.02.2020

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji ministar odbrane SR Jugoslavije Pavle Bulatović ubijen je pre tačno 20 godina, a još uvek se ne zna ni ime njegovog ubice niti je motiv ovog zločina otkriven.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Matija Bećković

Akademik Matija Bećković, koji je blizak rođak i koji je držao govor na sahrani ministra Bulatovića, rekao je za Novosti da je sramota što ubica Pavla Bulatovića ni 20 godina posle tragedije nije otkriven.

- Nisam primetio ni da ga traže. Smrtonosni metak ispaljen je iz specijalne puške i znalo se koliko njih ume tom puškom da rukuje. Ali u Beogradu su pretresali babe po autobusima tražeći ubicu. Kada su delili resore, Pavle je prihvatio resor bezbednosti i to je jedini greh koji je načinio - rekao je Bećković i dodao da Bulatović nije želeo obezbeđenje jer ga je bilo sramota da kroz svoj narod ide sa obezbeđenjem.

Bulatovićev sin Balša i ćerke Ivana i Jelena veruju da će doći konačno do pomaka u rasvetljivanju ubistva i da će neko da progovori.

Bulatović za Novosti kaže da je prema zvaničnoj verziji ubica pretrčao ceo teren FK Rad, stao, nanišanio i sasuo tri rafala iz kalašnjikova u pravcu stola gde je sedeo njegov otac. Jedan od metaka bio je fatalan, pogodio je Bulatovića pravo u srce. Tako kaže izveštaj obdukcije, a istraga je utvrdila da je atentator imao dvojicu saučesnika, ali ništa više od toga zvanično nije saopšteno.

20 godina prošlo od ubistva Pavla Bulatovića

- Nemamo nikakve informacije, čak ne znamo ni gde je predmet, da li je u redovnom ili specijalnom tužilaštvu. Pitanje je i da li posle toliko godina može da se pronađe od prašine. Ne zna se ni koliko ljudi je bilo angažovano na njegovom praćenju jer je očigledno da su atentatori izuzetno dobro poznavali njegove navike i kretanja. Čak i takav detalj na kom mestu za stolom obično sedi - priča Balša Bulatović.

Dodaje da ni posle dve decenije ne zna kome je njegov otac mogao da smeta.

- Nemamo nikakva saznanja niti pretpostavke ko bi mogao da bude ubica. Za čitave dve decenije niko od zvaničnika iz Crne Gore i Srbije nije izdao nijedno zvanično saopštenje niti se obratio tim povodom - ističe Balša.

Bulatovićev sin kaže da je porodica bila besna na sve.

- Svi su prebacivali loptu na tuđi teren. Policija je govorila da bi istragu trebalo da vodi vojska, a oni da je to posao policije. Nasuprot tome, crnogorski MUP je bio potpuno nezainteresovan, možda su znali da su akteri iz Crne Gore, pa su tako postupali. Ne znam šta je posredi. Samo nagađam - poručuje Bulatovićev naslednik.

Ako bi me ubili, ni manje štete ni veće bruke za državu

Balša Bulatović podseća da je otac bio skromnog ponašanja i načina života, pa nije želeo da ga prati obezbeđenje.

- Verovao je da mu nikakva opasnost ne preti. Upitan zašto ne vodi više računa o svojoj bezbednosti, jednom je odgovorio: "Ako bi mene ubili, ni manje štete ni veće bruke za državu". Nije bio u pravu - zaključuje njegov sin.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading