POZNATI PRECIZNI PODACI: Evo koliko robijaša se ubio tokom proteklih pet godina

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

26.02.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se nađu u zatvorskoj ćeliji, osuđenici često postaju skloni suicidalnim mislima, a neretko i svoje ideje pokušavaju na najrazličitije načine da sprovedu u delo. Tako kao oruđu kojim bi sebi oduzeli život pribegavaju staklu od razbijenog ogledala, poklopcima od konzerve, pa čak i vešanju odevnim predmetima, duksom ili pertlama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koji faktori utiču na to da osuđenici podignu ruku na sebe u zatvorskoj ćeliji, da li postoji način da se samoubistva u srpskim zatvorima spreče?

Na ta pitanja za portal Telegraf.rs odgovaraju iz Uprave za krivične sankcije koji navode da se u zavodima u Srbiji sprovodi takozvani Program prevencije suicida i samopovređivanja koji podrazumeva intenzivan rad sa licima lišenim slobode.

- Sve to radi se u cilju prepoznavanja promene ponašanja i vođenja računa o faktorima rizika za svako lice ponaosob - navode za Telegraf.rs.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Filip Kosnet

U faktore rizika, kako objašnjavaju, spadaju dužina pritvora, dužina kazne, krizne situacije koje mogu da se odnose na zdravstveno stanje bliskih članova njihove porodice poput bolesti, zatim međuljudski odnosi među licima lišenim slobode težina krivičnog dela i drugi faktori.

Ovaj program, kako za Telegraf.rs kažu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, podrazumeva i obuku zaposlenih (Služba za obezbeđenje, Služba za tretman, Služba za zdravstvenu zaštitu i Služba za obuku i upošljavanje) koji su u svakodnevnom kontaktu sa licima lišenim slobode i koji su edukovani da prepoznaju promene u ponašanju.

Pored ovoga, posebno Služba za tretman prolazi i obuku za intenzivan individualan i grupni rad sa licima lišenim slobode koji su u riziku od suicida ili samopovređivanja.

Odgovornost zaposlenih u slučaju incidenta

U ovim situacijama, uprava zavoda (zatvora) utvrđuje odgovornost zaposlenih, a takođe i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija sprovodi vanredni inspekcijski nadzor. Proverava se da li su sve procedure u zavodu ispoštovane, a ukoliko je bilo propusta utvrđuje se disciplinska odgovornost zaposlenih.

Kako navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u proteklih 5 godina u srpskim zatvorima bilo je 32 slučaja samoubistava i 5 ubistava.

Najviše samoubistava bilo je 2015. godine - 10, a potom i 2017. kada je 9 osuđenika izvršilo suicid.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 2016. ih je bilo 8, a prošle 5. U 2018., pak, nije bilo nijednog samoubistva u zatvorskim ćelijama.

Broj ubistava u proteklih 5 godina bio je znatno manji i iznosio je 5.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading