Više od 60 osoba sinoć je odvedeno u Morović! Apel da svi građani poštuju mere ograničenja kretanja

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

20.03.2020

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog kršenja zabrane kretanja tokom policijskog časa u Srbiji noćas je privedeno 154 osoba, a pritvor je određen za 19. Zbog kršenja mere o samoizolaciji čak 66 osoba privedeno je u karantin u šidskom selu Morović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Koliko su mere pooštrene tokom policijskog časa pokazuje izveštaj Vamedije - noćas su u Valjevu na ulicama zatečena 3 muškarca, dva mlađa i jedan srednjih godina, a oni su po hitnom postupku odlukom suda prebačeni u Požarevac na izdržavanje kazne od 30 dana. Dvojica su se, piše portal, branili da nisu znali za mere, a treći je rekao da ne priznaje opasnost od virusa.

Zrenjaninska policija uhapsila je S. S. (38) i S. M. (61), muškarce iz Zrenjanina, jer su boravili van svojih kuća u vremenu od 20 do pet časova, tokom trajanja policijskog časa.

Hapšenja je bilo i u Kikindi, Šapcu, Zaječaru, Dimitrovgradu, Novom Pazaru, Jagodini, Smederevu, Kraljevu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi i Smederevskoj Palanci.

Ukupno je noćas pritvoreno 19 ljudi iz raznih gradova Srbije, a oni su prebačeni u posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Pirotu i Požarevcu. Oni koji ne odu u zatvor mogu da se suoče sa kaznom od 150.000 dinara.

Oštre kazne za one koji krše obaveznu meru samoizolacije

Posebno će se rigorozno kažnjavati osobe koje su se oglušile o samoizolaciju.

Tako je u Požarevcu podneta krivična prijava protiv muškarca starog 64 godine koji nije poštovao meru samoizolacije koje mu je na graničnom prelazu uručila sanitarna inspekcija.

Ministarstvo pravde je, podsećamo, juče preporučilo pravosudnim organima u Srbiji preporuke za postupanje u slučajevima u kojima lica, ne poštujući mere samoizolacije, čine osim krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i krivično delo prenošenje zarazne bolesti za vreme vanrednog stanja. Tužilaštvima je preporučilo da obavezno traže od suda da odredi pritvor za sve one koji prekrše meru samoizolacije i dovode druge u rizik od zarazd korona virusom.

Šta treba da znate kako ne biste imali problem sa zakonom

Svi putnici iz inostranstva, odnosno iz međunarodnog saobraćaja, s rešenjem o stavljanju pod zdravstveni nadzor i u kućnu izolaciju treba da se jave matičnim zavodima za javno zdravlje.

Kada je u pitanju Beograd, to je GZJZ, a putnici koji su stugli mogu da se jave 8 do 15 časova na brojeve telefona: 064/850-3062, 064/850-3063 i 064/850-3064.

Kako su naveli u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, ukoliko linije budu zauzete, treba da ostave SMS poruku sa ličnim podacima (ime, prezime, adresa i broj rešenja). Nakon toga, građani čekaju da ih kontaktira epidemiolog.

Policijski čas počinje u 20 sati, kada je kretanje zabranjeno svim građanima. S tim u vezi treba podsetiti i da na vreme krenete kućama ako nemate sopstveni prevoz jer se večeras 20 obustavlja i javni prevoz u Beogradu. U nekim gradovima može se očekivati i ranija obustava, a u Pančevu će prevoz raditi samo do 19 sati.

Večeras od 20 sati obustavlja se javni prevoz u Beogradu, a u nekim gradovima i ranije

Dakle, u većim gradovima najsigurnije je da se kućama uputite već oko 18 sati.

Podsećamo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštrenu kontrolu građana u Beogradskom naselju Mirijevo, potom u istočnoj Srbiji i Pomoravlju, gde je pristiglo mnogo građana iz inostranstva. Praćenjem kretanja mobilnih telefona utvrđeno je da se određen broj italijanskih kartica u romingu "šeta" uprkos tome što se od vlasnika očekuje da su u samoizolaciji.

Danas je najavljena i pojačana kontrola kretanja starijih osoba, kojima je celodnevno zabranjeno napuštanje domova (stariji od 65 godina u gradovima, odnosno 70 u selima).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading