Došli iz inostranstva, pa popili krivične prijave jer neće "gospoda" u samoizolaciju

Autor:

Hronika

03.04.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dana 3.4.2020. godine Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo tri optužna predloga protiv okrivljenih D.Š, B.M., i J.Ž. koji su izvršili krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 KZ.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, navedenim licima je nakon ulaska u Republiku Srbiju saopšteno da su u obavezi da budu u samoizolaciji u trajanju od 14, odnosno 28 dana, koje odluke su prekršili tako što su boravili van svojim stanova, a koje nisu smeli da napuštaju. Nakon što su policijski službenici pronašli ova lica van boravišta ista su po nalogu tužilaštva lišili slobode, da bi nakon saslušanja, na predlog dežurnog zamenka tužioca ovim licima određen pritvor u trajanju od 30 dana od strane sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu.

U dokaznom postupku tužilaštvo je od Ministarstva zdravlja pribavilo dokaze da su okrivljeni prilikom ulaska u Srbiju bili obavešteni da određeni vremenski period moraju da provedu u izolaciji, a pre nego što su ova lica lišena slobode pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su neke od okrivljenih proveravali da li se nalaze na datim adresama i da li poštuju meru zabrane ili ne.

U svim optužnim predlozima tužilaštvo je zatražilo da Prvi osnovni sud u Beogradu nakon izvedenih dokaza okrivljene oglasi krivima i da ih osudi na maksimalne kazne zatvora u trajanju od tri godine, s tim što je u odnosu na okrivljenog J. Ž. zatraženo da mu sud izrekne jedinstvenu kaznu u trajanju od pet godina, jer je pored kršenja samoizolacije okrivljeni zatečen i lišen slobode prilikom izvršenja krivičnog dela Krađa iz čl.203 KZ.

Javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu izjavljuje da tužilaštvo i dalje nastavlja rad i sa maksimalnom odgovornošću ispunjava uputstva Republičkog javnog tužilaštva tako što na dežurstvima, pored tekućih obaveza i rada na predmetima (krivična dela Nasilje u porodici, Razbojništvo, Krađe i dr.), maksimalnu pažnju poklanja procesuiranju lica koja su izvršila krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 a sve u cilju generalne prevencije i zaštite građana od širenja epidemije.

Ono što posebno ističem je zalaganje, rad i odgovornost zamenika javnog tužioca i svih zaposlenih u Prvom OJT u Beogradu, kao i saradnja na visokom nivou sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i drugim organima, kao što su Komunalna milicija i dr.

I ovog puta apelujem na sve građane da maksimalno poštuju odluke Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja, kao i gradskih organa jer je to u interesu svih građana Republike Srbije, a u suprotnom, tužilaštvo će postupati kao u pretnodnih tri predmeta, kada su u pitanju izvršioci krivičnih dela iz čl. 248, čl. 249 i čl. 259 KZ.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
realno

03.04.2020 18:07

I kad se ovo zavrsi oni ce da pobegnu odakle su dosli, nece ih niko ni osuditi. Nije to trebalo pustati u Srbiju, ne bi bilo ni 1% problema da nisu toliki 'povratnici' nagrnuli u Srbiju.