Srpkinji iz Lugana, za koju se sumnja da je koronom ubila doktorku iz Niša, preti OZBILJNA ROBIJA!

Autor: Kurir, Blic, Republika

Hronika

08.04.2020

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpkinja iz Lugana, koja je znala da je zaražena koronavirusaom ali je ipak doputovala u Niš, zarazila je, kako se nezvanično saznaje, šest osoba, od kojih je jedna doktorka, koja je posle infekcije Kovidom-19 preminula.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, pixabay.com
Foto ilustracija

Po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, policija prikuplja potrebna obaveštenja i obaviće razgovor sa tri osobe ženskog pola protiv kojih je fizičko lice iz Niša, u ime građana, podnelo krivičnu prijavu za krivično delo prenošenje zarazne bolesti.

Među te tri prijavljene ženske osobe je i J. D, žena koja živi u Luganu u Švajcarskoj. Ona je, javlja "Pink", u drugoj polovini februara, iz Švajcarske, koja je već bila žarište koronavirusa, došla na desetodnevni odmor u Srbiju, tačnije u Niš. Iako je 22. februara saznala da je zaražena, već 25. februara doputovala je u Niš na odmor. Viđala se s rođacima i prijateljima, zarazila je, nezvanično, ukupno šest osoba, od kojih je jedna, doktorka iz Niša, preminula.

Tek 8. marta je rekla našim lekarima da je zaražena.

Premijerka Ana Brnabić poručila je 18. marta, govoreći o širenju epidemije, da su problem srpski državljani koji dolaze iz inostranstva (jer se ne pridržavaju mera obavezne samoizolacije), zbog čega će za kršenje mera samoizolacije biti zaprećena kazna i do 12 godina zatvora.

 

 

Međutim, žena iz Lugana doputovala je u Srbiju 25. februara, kada na snazi još nisu bile restriktivne mere, tako je, uostalom, i mogla da izađe iz jedne zemlje i uđe u drugu.

Dr Radovanović: Doktorka je preminula od eksternog kontakta iz Lugana

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Zoran Radovanović

Direktor Kliničkog centra Niš doktor Zoran Radovanović, govoreći o preminuloj doktorki - ginekologu-akušeru Biljani Natić Ljumović, rekao je da se ona nije zarazila u kontaktu s kolegama i pacijentima i da je u pitanju eksterni kontakt, iz Lugana.

- Ponavljam - nije se koleginica zarazila u kontaktu s drugim kolegama ili u kontaktu s pacijentima, kontakt je bio eksterni, iz Lugana - naveo je ranije Zoran Radovanović na jednoj od konferencija za novinare.

Podsetimo, pre nekoliko dana je prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, gostujući na TV "Prva" govorio o srpskoj državljanki koja je došla iz Lugana u Niš i zarazila, pored ostalih, i svoje dve prijateljice iz Beograda sa kojima se tih dana videla.

- Došla je naša državljanka iz Švajcarske. Znala je da je bolesna, posle nam je priznala. Tamo je utvrđeno da je ona pozitivna. Ipak, ona je šetala po Nišu, komunicirala sa ljudima, dolazile su dve njene prijateljice iz Beograda koje su potom zaražene, odlazila je autobusom u Kragujevac... Vrlo je važno da se ustanovi gde se zaražena osoba kretala. To je rudarski posao epidemiologa. Mi smo 24 sata tražili osobe s kojima je bila u kontaktu, sve smo ih pronašli i stavili u izolaciju, a onda kada je potvrđeno da su pozitivni oni su prebačeni u Infektivnu kliniku - rekao je dr Tiodorović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading