"Ni sam ne znam šta imam", "Slavili smo Đurđevdan, pa krenuli u pljačku", "Mislili smo da vozimo knjige"... Bizarne odbrane balkanskih kriminalaca pred sudom!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

26.04.2020

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudski procesi vođeni protiv nekih od najvećih kriminalaca u Srbiji i Crnoj Gori neretko su zbog neprimerenog ponašanja okrivljenih i svedoka poprimali šokantne obrte. Posebno su interesantni momenti u kojima su se upravo ti kriminalci branili neverovatnim i apsurdnim izjavama, koje su ponekad poprimale komičnu i bizarnu notu.

Foto: Ilustracija

Nakon višegodišnjeg bekstva po raznim evropskim zemljama, policija je međunarodnom saradnjom uspela da stane na put Slobodanu Kašćelanu, Crnogorcu koji u policijskim evidencijama slovi za vođu kavačkog klana.

"Ne znam, boga mi, šta sve imam"

Uhapšen je u Češkoj, a ubrzo se na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici našao zbog zelenašenja. Iznoseći svoju odbranu, prema onome što su prenosili crnogorski mediji, izgovorio je nekoliko rečenica koje će se verovatno dugo pamtiti.

Dajući podatke o sebi, Kašćelan je kazao da je završio srednju školu i da je srednjeg imovnog stanja. Izjašnjavajući se na navode optužnice, kroz smeh je kazao da je razumeo šta mu se stavlja na teret, ali da ne priznaje krivično delo:

- Meni je to smešno. Ma kakvi izvršio delo, to jedino lud mogu da priznam. Samo ne znam ni šta mi je stavljeno na teret. Advokati su mi rekli da ne odgovaram na pitanja tužioca, ali neću da slušam advokate i odgovaraću na pitanja.

RepublikaFoto: youtube.com/Police of the Czech Republic
Hapšenje Kašćelana

- Ne znam, boga mi, šta sve imam, imam dosta - nastavio je Kašćelan da govori o svom imovinskom stanju.

Kašćelan je zatim tvrdio da nije tačan deo optužnice kojom se tereti da je 50.000 evra dao na kamatu Milanu Dragoviću, te da je sa njim, navodno, stupio u kontakt preko optuženog Gorana Ljubatovića. On je objasnio da je Ljubatović njegov prijatelj, koji ima neke obaveze prema njemu. Dodao je i da zna da Dragović ima novčane obaveze prema njemu, ali da ne zna koliko:

- Dragoviću nikada nijedan evro nisam dao niti sam sa njim imao kakav posao. Sastali smo se samo jednom. Samo znam da se radi o lažovu.

Postupak protiv Kašćelana i dalje je u toku, ali je on uz jemstvo u međuvremenu pušten da se brani sa slobode.

 

"Pomagao sam joj da dobije ulogu u TV seriji"

Elvis Keljmendi (39), najstariji sin jednog od vođa najjačih albanskih kriminalnih klanova Nasera Keljmendija uhapšen je u Beogradu 2017. zbog porodičnog nasilja i ilegalnog držanja oružja. Na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu negirao da je tukao 25-godišnju J. R, već da je pokušavao da ovoj devojci, inače studentkinji četvrte godine glume da pomogne da dobije ulogu u jednoj televizijskoj seriji.

Kako je ispričao naš izvor tada, Keljmendi je inače oženjen, pa je negirao da je sa J. R, koja ga je i prijavila za nasilje, u emotivnoj vezi.

- Ispričao je da su se upoznali pre nekoliko meseci, te da su se povremeno viđali u stanu koji je pod zakupom. Tvrdio je da su imali korektne odnose, i da je pokušavao posredstvom poznanika da joj obezbedi ulogu u jednoj popularnoj TV seriji - kazao je tada sagovornik “Blica” upoznat sa istragom.

Najstariji sin Nasera Keljmendija je, u iznošenju svoje odbrane, naveo i da mu je iz tog stana nestalo milion dinara, a negirao je da je J. R. razbio mobilni telefon, već da joj je nedavno kupio ajfon 8, koji je nađen kod nje i koji je u funkciji. Keljmendi je takođe rekao da je državljanin Srbije, te da ima uredno prijavljeno prebivalište u srpskoj prestonici.

 

"Kada ti ćerka napuni 18 godina..."

Miloš Delibašić, jedan od optuženih sa stvaranje kriminalne grupe koja je optužena za ubistvo rođenog brata Luke Bojovića, Nikole, u centru Beograda u aprilu 2013. godine, kao i likvidaciju Miloša Vidakovića u julu iste godine u Budvi, postao je poznat po skandalima koje je pravio na suđenjima.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Miloš Delibašić

Sa njim su se zbog istog na optuženičkoj klupi našli i Saša Cvetanović, Goran Bojanić i Miloš Vojnović, dok su Slaviša Novaković i Ratko Koljenšić bili bekstvu. Vojinović, inače Delibašević prijatelj iz detinjstva, je prethodno sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice i do detalja ispričao sve što je grupa radila. To Delibašić nikako nije mogao da mu oprosti, pa ga je na ročištima otvoreno vređao.

Delibašić je na suđenju krajem februara 2017. počeo da pominje maloletnu ćerku Vojnovića, koji se zatim obratio sudu rekavši da je to pretnja. Sudija je onda suđenje prebacio u veću sudnicu da bi dvojica optuženih mogla još više da budu razdvojeni prostorom iako ih je okruživalo sedam čuvara. Delibašić nije odustajao, ali je napominjao da "nikome ne preti".

 

"Slavili smo Đurđevdan, pa rekli - hajdemo u krađu"

Pred sudom u Italiji našla se petočlana grupa srpskih državljana optuženih da su učestvovali u pljački kuće 5. maja koja se završila tragično, jer je starica Ana Tomasino (89) u čiju kuću upali preminula od povreda zadobijenih maltretiranjem.

U trenutku kada je banda počela da provaljuje u kuću u Montesakru i Italiji, 89-godišnja starica Ana Tomasino pričala je telefonom sa prijateljicom. U sledećem trenutku, jedan od provalnika udario je alatkom koju su koristili da bi polomili prozor kuće. Preminula je nekoliko dana kasnije u bolnici, a ubrzo je uhapšena petočlana grupa naših državljana, smeštena u kampu.

Ono što je posebno šokiralo tamošnju javnost jeste odbrana jednog od uhapšenih.

- Tog dana smo bili u kampu i slavili smo Đurđevdan, našu slavu. Jeli smo i pili mnogo, da bismo na kraju večeri rekli: "Hajdemo u krađu" - branili su se provalnici, koji su nakon incidenta bezuspešno pokušali da pobegnu.

Jedan od članova bande, 36-godišnji Miki Trajković, priznao je u policiji da je on bio taj koji je udario staricu.

- Ja sam je udario, ali nisam imao nameru da je ubijem - kazao je Trajković, a preneo italijanski "Ilmesagero".

- Rekao sam mu da kada njegova ćerka napuni 18 godina, da ću uz njenu dozvolu da je t... Ali neka se ne boji, neće da zatrudni... Znam gde mu se kreće ćerka, ali nikad ne bih naudio detetu. Da sam nešto hteo, mogao sam to preko mojih ljudi dok sam bio u pritvoru u Spužu - rekao je Delibašić.

Inače, ove vulgarne rečenice su planetarno poznate iz knjige i serije "Gomora". Knjigu je napisao italijanski novinar Roberto Savijano po istinitim događajima sa napuljskom mafijom zbog čega policija mora da ga čuva jer mu je glava ucenjena.

I početkom septembra 2017. Delibašić je komentarisao da li Vojnovićeva porodica ima obezbeđenje.

- Da li tvoja supruga, dete, sestra u Pirotu imaju policijsku zaštitu? Stvar je u tome što je nemaju. Ako si ti ubio čoveka, za to nije kriva tvoja porodica. Zašto njima nije obezbedio zaštitu, ako nas smatra ubicama? Zarad svog interesa je napravio sporazum i gurnuo rođeno dete niz vodu. Zašto onda ne bi i nama to uradio?

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe u januaru ove godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Udavio ženu golim rukama, pa se nadao da je vaskrsla

Kragujevčanin Milan Mladićević (30) uhapšen je zbog sumnje da je 24. marta 2018., posle svađe, zadavio 56-godišnju Vesnu Grujičić, inače svoju emotivnu partnerku, nakon čega je iz njenog stana ukrao zlato i mobilne telefone.

Pošto nije bio siguran da li ju je ubio, vratio se i njeno telo zatekao u otključanom stanu onako kako ga je ostavio. Strahujući da je iza sebe ostavio tragove, detaljno je očistio i usisao stan i otišao. Ubrzo je svetlo sumnje palo na njega, pa ga je policija privela. U tužilaštvu je priznao krivično delo, a onda izneo bizarne detalje, a među njima i objašnjenje da se "nadao da je vaskrska".

- Ona mu je udarila šamar, posle čega je izgubio kontrolu i rukom je uhvatio za vrat. U nekoliko navrata, prema sopstvenom priznanju, vraćao se na mesto zločina, kako je rekao, „u nadi da je vaskrsla“. Tom prilikom iz stana je uzeo nakit, telefon i tehniku, koje je policija i pronašla u njegovoj kući - ispričao je tada "Blicov" izvor blizak istrazi.

 

"Mislili smo da prevozimo knjige"

Rumunsko tužilaštvo podiglo je optužnicu 2019. godine protiv Todeta K. (50) i Nenada C. (43), vozača iz Vranja, zbog sumnje da su učestvovali u švercu tone kokaina koji je u martu te godine pronađen u prevrnutom brodu u delti Dunava u Rumuniji.

Dvojica Srba su, prema informacijama koje su preneli rumunski mediji, na saslušanju ispričala da "nisu znali da u kamionu voze kokain".

- Rekli su da se međusobno ne poznaju. Na saslušanju su ispričali da su se u Bukureštu sreli sa trećim kolegom, koji im je predložio da porevezu slike i knjige, vredne 250.000 evra do EU - preneli su mediji. Prema navodima optužnice, policiju su do kokaina dovela dvojica uhapšenih Vranjanaca i to zato što su se posvađali na parkingu u okolini grada Tulče u Rumuniji.

Tode K. i Nenad C. vozili su dva kombija u kojima je bio kokain. Oni su 21. marta na prakingu jedne firme u Tulči iz tih kombija pretovarili pakete sa kokainom u "opelov" kombi. Prilikom pretovara, njih dvojica su se posvađali, komentarišući da im je rečeno da je tovar težak više od tone, a da im količina koju su pretovarili deluje znatno lakše.

Tu njihovu raspravu je čuo jedan čuvar firme, koji je video da su dvojica muškaraca, pošto su napakovala pakete u kombi, ostavila ključeve na prednjem levom točku i otišla.

Čuvar je tada uzeo ključ, otvorio kombi i uzeo jedan paket težak kilogram, koji je odneo u policiju. Potom je zaključao kombi i vratio ključ na točak. Vozači su kasnije tog dana uhapšeni, a laboratorijskom proverom utvrđeno je da je reč o istoj drogi koja je u delti Dunava pronađena nakon što se prevrnuo čamac kojim je prevožena. Tada je zaplenjeno 1.041 kilogram kokaina visoke čistoće.

"Ukazala nam se prilika da trgujemo oružejm, al' nije išlo"

Zbog nedozvoljenog držanja oružja pred Osnovnim sudom u Kotoru u januaru prošle godine na ponovljenom suđenju našao se slučaj Dragoljub Ćetković, koji slovi za člana škaljarskog klana. On je presudom sudije tog osuda osuđen na dve godine zatvora zbog oružja pronašenog 2016. godine u naselju Sveti Stasije.

Osim njega, za isto krivično delo osuđeni su nedavno ubijeni Kotoranin Igor Dedović na dve godine i dva meseca zatvora, na godinu i 11 meseci osuđen je državljanin BiH Goran Stančić, a na godinu i osam meseci osuđen je Božidar Punošević.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Palata pravde

Ćetković je u svojoj odbrani kazao da od ostalih okrivljenih poznaje jedino Stančića, sa kojim je započeo trgovinu oružjem.

- Ukazala nam se prilika da trgujemo većom količinom oružja, pri nižoj ceni. Kazao sam Stančiću, koji je tada boravio u Kotoru, da sam ja spreman za taj posao, ali da ne znam nikoga u tom gradu i da ne znam kome bi to oružje prodao i na koji način. On mi je odgovorio da se ne brinem za to jer on poznaje ljude koji bi bili zainteresovani za kupovinu - ispričao je Ćetković i dodao:

- Nakon toga smo kupili oružje po nižoj ceni, međutim nije išlo onako kako smo to bili planirali, odnosno nismo uspeli da ništa prodamo, a po gradu se već pričalo da imamo oružje, što nas je zabinulo - kazao je Ćetković.

On je zatim opisao da ih je jednog dana zaustavio neki čovek kojeg ne poznaje i pitao ih za oružje, te da mu je Stančić ponudio tada pištolj CZ, međutim potencijalni kupac navodno nije bio zainteresovan jer je pištolj bio starije proizvodnje.

Nakon toga su, po njegovom svedočenju, odlučili da sakriju oružje, odnosno da ga zakopaju na lokaciji na kojoj ga je policija kasnije pronašla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading