Otkrivamo pozadinu napada u kafiću na Vračaru: Obračun klanova mogao je dovesti do masakra

Autor: J. K. - M. Ž. L.

Hronika

13.05.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija je juče ujutro u Beogradu uhapsila Miloša Miljanovića (33), crnogorskog državljanina iz Herceg Novog, koji se dovodi u vezu sa "kavačkim klanom", zbog sumnje da je u ponedeljak uveče naoružan upao u jedan kafić na Vračaru.

RepublikaFoto: Republika
Kostić i Nilović u trenutku kada je naoružani napadač ušao u kafić

Snimile ga kamere

Miljanović je u ponedeljak oko 17.30 naoružan uzijem upao u baštu kafića u Braničevskoj ulici. Meta napada bila je grupa muškaraca koja je sedela za jednim stolom, a među njima su bili Nikšićanin Miloš Nilović (31) zvani Runjo, Nikola Kovačević (39) i Vojislav Kostić (39) iz Beograda, koji se dovode u vezu sa "škaljarskim klanom". Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se trenutak kada muškarac u crnoj odeći upada u kafić, ali se grupa koja je sedela za stolom razbežala pre nego što je on uspeo nekog da nanišani. Napadač ih je jurio po bašti nekoliko trenutaka, a kada je shvatio da su mu umakli, i sam je pobegao.

Žandar Kostić promenio tabor

Vojislav Vojkan Kostić, koji je sedeo sa Milošem Nilovićem Runjom za stolom, nekada je radio kao žandarm, ali je promenio stranu. I on je, kao Nilović, bio blizak ubijenom Vladimiru Popoviću Vladi Popu, a navodno su bili i u kumovskim vezama. Zajedno su se našli i na optužnici za iznudu u Popovićevom kazinu na Slaviji, kada su maltretirali i tukli dvojicu biznismena da bi od njih naplatili navodni dug.

Inspektori su brzo identifikovali napadača i pronašli ga u stanu u Nebojšinoj ulici. Policija je opkolila kuću u kojoj se Miljanović skrivao i uhapsila ga dok je spavao. Prilikom hapšenja u kući je pronađen automat uzi sa prigušivačem, silikonska maska, kakvu pripadnici crnogorskih klanova koriste prilikom likvidacije, i odeća koju je napadač nosio kada je upao u kafić.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hapšenje Miljanovića

- Osumnjičenom se brzo ušlo u trag zahvaljujući kamerama koje su postavljene po gradu. On se zasad tereti samo za nošenje oružja, ali se istraga nastavlja. Postoje sumnje da ga je unajmila ista ekipa koja je odradila ubistvo vođe "škaljaraca" u Atini, ali i likvidaciju jednog od vođa navijača Partizana Ljubomira Markovića u Beogradu 2019. godine. Oni su na Vračaru hteli da naprave sličan pokolj, kao i u Grčkoj, ali, srećom, nisu uspeli - kaže izvor Srpskog telegrafa blizak istrazi.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Oružje koje je policija pronašla prilikom hapšenja

Istraga u toku

"Škaljarci" Igor Dedović i Stevan Stamatović izrešetani su dok su ručali sa porodicama u restoranu u Atini. Grčki mediji objavili su da se sumnja da su likvidaciju izvršila četvorica srpskih državljana, ali istraga od tada nije mnogo odmakla. Sagovornici našeg lista kažu da je u pitanju beogradska kriminalna grupa koja je praktično deo crnogorskog "kavačkog klana".

Nilović drugi put izbegao smrt

RepublikaFoto: instagram.com/printscreen
Miloš Nilović Runjo

Nikšićanin Miloš Nilović Runjo važi za istaknutog člana "škaljarskog klana", a bio je blizak sa Vladimirom Popovićem zvanim Vlada Pop, koji je likvidiran 2018. godine.

Popović je bio blizak saradnik Luke Bojovića i Filipa Koraća. Kada je ubijen, upravo je Nilović sedeo sa njim u kafiću na Crvenom krstu. Kako su mediji pisali, dvojica atentatora upala su u kafić, a dok se Pop već ranjen rvao sa njima, Runjo je pobegao u toalet i tako izbegao likvidaciju.

Bilović je hapšen i u akciji "Durmitor", a 2016. je deportovan iz Crne Gore i zabranjen mu je ulazak.

- Srpske službe sumnjaju da "kavčanima" pomažu bivši pripadnici MUP koji i dalje imaju veliki uticaj. U toku je opsežna istraga i vrlo brzo se mogu očekivati nova hapšenja - dodaje naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading