SRPSKI PLAĆENICI JURILI VOĐU "KAVČANA": Ukrajinci za jedan dan rasvetlili napad na Zvicera

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petar Jovanović (46) i Milan Branković (31) iz Srbije uhapšeni su u Odesi zbog pokušaja ubistva vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera (37) iz Kotora.

RepublikaFoto: facebook.com/anton.gerashchenko.7/printscreen
Prišunjali mu se dok je džogirao: Kamere snimile napad

Lisice na ruke stavljene su i Crnogorcima Emilu Tuzoviću (30) i Stefanu Mandiću Ðukiću, pripadnicima "barskog kriminalnog klana", kojim rukovodi Alan Kožar, i koji je usko povezan sa "škaljarcima". Uhapšena je i peta osoba, najverovatnije "mozak operacije", ali se njegov identitet zasad ne otkriva.

Hapšenja i na Cetinju

Više osoba bliskih "škaljarskom klanu" uhapšeno je juče ujutru u akciji Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Crne Gore, pa se pretpostavlja da imaju veze sa pokušajem ubistva Radoja Zvicera u Kijevu. Među uhapšenima su Cetinjani M. Ð. i S. L.

Na poternici

Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašćenko objavio je snimak pokušaja likvidacije. Na njemu se vidi kako plaćenici čekaju žrtvu u crnom smartu na parkingu sa upaljenim žmigavcima. Čim su ugledali Zvicera, koji je džogirao sa maskom, muškarac u belom prišunjao mu se između automobila i presreo ga na stazi, dok je drugi pokušao da mu priđe sa strane. Čim je ugledao pištolj, Zvicer se prvo pokrio rukama, a onda počeo da beži, ali su ga napadači pojurili i zapucali.

- Žrtvu je pogodilo pet metaka, od kojih su tri završila u grudima, a dva u zadnjici. On se sada nalazi u bolnici na intenzivnoj nezi pod policijskom zaštitom. Iste noći uhapsili smo petoricu osumnjičenih za organizovanje i izvršenje pokušaja atentata. Za jednim od njih bila je raspisana međunarodna potraga zbog naručenog ubistva. Nastavljamo da radimo na otkrivanju drugih osumnjičenih koji su umešani u ovaj zločin - rekao je zamenik ministra.

"Ja sam iz Srbije, znam zašto me hapsite"

Ukrajinska policija objavila je snimak munjevite akcije specijalne jedinice KORD, koja se odigrala juče oko tri ujutru. Na njemu se vidi kako četvoricu mladića kroz šumu jure specijalci u maskirnim uniformama i viču: "Stanite, pucaćemo!" Nakon te pretnje begunci su se predali. Jednog od uhapšenih policajac je pitao na engleskom jeziku odakle je i da li zna zašto je uhapšen.

- Iz Srbije sam. Znam zašto sam uhapšen, zbog pucnjave - rekao je on.

RepublikaFoto: youtube.com/Nacіonalьna polіcія Ukraїni
Hapsili ih specijalci: Napadači pokušali da pobegnu u Moldaviju

Pružali otpor

Ukrajinske vlasti dan nakon pucnjave objavile su sve o prikupljenim dokazima, koje je za sobom ostavila kriminalna grupa sa Balkana. Kako je saopšteno, napadači na Zvicera stigli su u Ukrajinu početkom maja. Kupili su smart automobil i vatreno oružje, a zatim su mesec dana pratili Zvicera, koji je u Kijevu boravio sa bratom i decom.

- U utorak su mu dvojica atentatora napravila sačekušu u blizini njegove kuće, nakon koje su pobegli automobilom koji su zapalili samo stotinak metara dalje. U vozilu su ostavili škorpion i pištolj. Oba su imala prigušivače - izjavio je juče šef Nacionalne policije Igor Klimenko.

Analizom snimka u kojem napadači beže iz zapaljenog vozila utvrđeno je da su ih nedaleko odatle čekali saučesnici, te da su se svi zajedno uputili ka granici sa Moldavijom.

- Iste večeri organizovali smo poteru za njima. Specijalci su ih presreli i uhapsili, a osumnjičeni su pružali otpor i pokušavali da pobegnu. Policija je zaplenila njihovo oružje, svu tehničku opremu i džip kojim su bežali - otkrio je Klimenko.

Godinama se krio

Radoje Zvicer već neko vreme ne živi u Crnoj Gori. Crnogorska policija je poslednjih godina intenzivno tragala za njim da bi ga saslušala u vezi sa više istraga o ubistvima koja su se dogodila u ratu kotorskih klanova, mada on zvanično nije osumnjičen ni za jedan od tih zločina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

28.05.2020 06:01

Vidi se kako to radi prava policija. A naša i crnogorska bi "intezivno radila na slučaju" i imala "sva saznanja o počiniocima", ali isti im ne bi bili dostupni jer su ih pustili da pobegnu pa ih onda kao "jure".