Odloženo ročište Malčanskom berberinu, a evo i zašto

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

29.05.2020

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred Višim sudom u Nišu danas je za 16. jun odloženo pripremno ročište pred suđenje Ninoslavu Jovanoviću, poznatom kao Malčanski berberin, koji je krajem prošle godine oteo i zlostavljao 12-godišnju devojčicu M. K. iz sela Suvo do.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ninoslav Jovanović

Do odlaganja je došlo jer je sud utvrdio da u toku pripremnog ročišta u fazi istrage, suprotno zakonu, Jovanoviću nije dato pravo da se upozna sa sadržinom pisanog nalaza i mišljenja Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, kojim je veštačena njegova uračunljivost.

Sud je tim povodom saopštio da zbog epidemiološke situacije, branilac optuženog jeste, ali optuženi nije obavešten da u tužilaštvu pisani nalaz i mišljenje može da razgleda, niti mu je kopija pisanog nalaza i mišljenja dostavljena u niški zatvor, gde boravi u pritvoru.

S obzirom da je pravo optuženog da pre nego što se izjasni o optužnici bude upoznat sa sadržinom dokaza koji su prikupljeni u fazi istrage i čije izvođenje na glavnom pretresu tužilaštvo u optužnici predlaže, pisani nalaz i mišljenje psihijatrijskog veštačenja sud će dostaviti optuženom, navodi se u saopštenju.

Na početku ročišta, odbrana Jovanovića je tražila izuzeće postupajućeg tužioca, ali je javni tužilac zahtev odbio, rekao je za Tanjug portparol tužilaštva Borislav Radonjić.

Prethodno su u pauzi ročišta, koje je zatvoreno za javnost, roditelji devojčice poručili da očekuju maksimalnu kaznu za Jovanovića.

Kada ročište bude održano, sud će zakazati početak suđenja koje je po slovu zakona javno, ali bi javnost mogla da bude isključena radi zaštite interesa maloletne devojčice.

Krajem marta je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića, ali zbog zaštite interesa maloletne oštećene u ovom slučaju, nije mogao da saopšti pravnu kvalifikaciju krivičnog dela za koje se tereti.

Istraga je protiv Jovanovića sprovedena zbog krivičnih dela otmica i silovanje deteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading