Skandal na ispraćaju stradalog dvogodišnjaka: Pop odbio da sahrani malog Filipa!

Autor: SLAĐANA STEPANOVIĆ

Hronika

11.06.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikad tužniji dan za stanovnike malog mesta Radičević kod Bečeja. Dvoipogodišnji Filip V., koji je stradao kada ga je pred očima roditelja udario kvad kojim je upravljao Igor B. (35), sahranjen je uz zvuke violine. Ispraćaj je obeležio i skandal koji je napravio lokalni sveštenik odbivši da dete isprati na večni počinak jer nije bio kršten.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Tuga i očaj: Porodica i prijatelji na sahrani

- Ovo je sramota za pravoslavlje i opštinu Bečej. Sveštenik nije došao na sahranu jer malog Filipa nisu stigli da krste. Pa zar dete nije zaslužilo da mu se održi opelo i da mu se oproste njegovi detinji gresi. Kako ga nije sramota od boga ako već nije od ljudi - rekao je očajni kum porodice upokojenog dečaka tokom sahrane i poručio popu da treba da se stidi, a meštane pozvao da ga bojkotuju u svim prilikama.

- Sram da ga bude. Zna da naplaćuje po 300 evra. Mališan ništa nije kriv, umro je nasilnom smrću. Pozivam sve meštane da ga ni za šta više nikada ne zovu. Ti, mali anđele naš, putuj spokojno. Neka ti je večna slava - tužno je izgovorio kum, nakon što je plavokosi i uvek veseli dečak Filip juče sahranjen u belom sanduku na lokalnom groblju.

Dete je ispraćeno uz jecaje, kuknjavu i jauke roditelja, majke Marine i oca Saše, mnogobrojne rodbine, prijatelja i komšija koji i dalje ne mogu da veruju da je saobraćanja nesreća zauvek otrgla Filipa od njih. Uz zvuke violine, koji su otopili i najtvrđa srca, ispraćen je mali Filip, koji je stradao u ponedeljak uveče u rodnom mestu, dok se s roditeljima i starijim bratom Nikolom vraćao sa dečjeg rođendana.

- Anđele majkin, srećo moja. Filipe moj, voli te mama - ponavljala je neutešna majka Marina, jedva koračajući uz slomljenog supruga, dok su išli za sandukom od kapele do grobnog mesta.

Majka nije izdržala ogroman bol, zajaukala je i pala u nesvest u trenutku dok su spuštali njeno čedo u raku. Nesrećoj ženi su pritrčali u pomoć i polivali je vodom dok nije došla k sebi. Pritrčao joj je i suprug Saša, koji je od nemoći zaridao i u očaju psovao sudbinu: "Zašto? Zašto u pi*ku materinu", spustivši se na zemlju pored Marine i zarivši glavu u njeno rame.

Sada si naš anđeo

Tužnu kolonu pratio je violinista koji je nastavio da svira sve do večne kuće malog Filipa.

- Kada ste se rodili ti i tvoj brat, vaši roditelji nisu mogli biti srećniji. Gledali smo kako se igrate u dvorištu svakog dana, a onda je tuga zakucala na vrata vašeg doma. Sada si naš anđeo i uvek ćeš imati oreol iznad glave. Suze nikada neće prestati da liju, a bol nikada neće proći, ali znamo da ćemo se jednog dana svi sresti na nebu - rekao je rođak porodice, opraštajući se od dečaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
David

11.06.2020 07:05

Sta je tu skandal? Svestenici nemaju pravo sa sahranjuju nekrstene ili gube posao

Odgovori 37 16
Milan

11.06.2020 10:40

@David - Od koga gubi posao? Od Boga!? Jeli on sveti covek ili radi u supermarketu pa da se brine za tako prizemne i primitivne stvari? Dete od 2 godine sahranjeno kao neki probisvet zato sto se on uzda u poslodavca a ne u boga.

Odgovori 4 29
Mak

11.06.2020 08:38

Nema skandala, roditelji nisu zeleni da dete udje u veru, verovatno ni popa na sahrani nisu zeleni iz istog razloga.

Odgovori 20 6
Uroš

11.06.2020 08:45

Велика је трагедија изгубити дете. Свештеник је поступио, исправно. Опело је само за чланове Цркве. Нажалост народ не зна ништа о својој Православној вери и онда осуђује свештенике. Опело није неки обичај који свештеник одпева кад неко умере. Опело је молитвено испраћање која иде пре Господа на привремени суд до Страшног суда и свеопштег васрсења. Ја се надам да ће Господ примити душу малог Филипа, а свештеник је искрено поступио. На овом тужном примеру се види колико је битно да се дете што пре после рођења крсти.

Odgovori 41 10