Ispovest majke dečaka koji je upao u septičku jamu: Preživeli smo pakao u borbi da spasemo sina, Vasilije se rodio po drugi put!

Autor:

Hronika

23.06.2020

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali Vasilije Petković (2) iz sela Arbanašce kod Prokuplja, oporavlja se u Kliničkom centru u Nišu nakon što je u petak po podne upao u poljski wc na porodičnom imanju. Dečak je preksinoć prebačen iz intezivne nege na Dečiju kliniku gde se oporavlja od upale pluća koju je zaradio nagutavši se prljave vode nakupljene od kiše u jami dubokoj metar i dvadeset, budući da je poljski wc već godinama van upotrebe i da sada ima funciju da skuplja vodu i spreči plavljene kuće. Njegova majka, Marijana Milojević (25), po obrazovanju pedijatrijska sestra, sada je uz njega i za Srpski telegraf je otkrila da je bila na bromazepanima dok je život njenog čeda bio ugrožen.

Foto: facebook.com/Marijana Milojević
Vasilije sa majkom

- Preživeli smo pakao jer se nehotice dese užasne stvari. Uprkos strahu i prizoru koji smo doživeli bila sam  pribrana i dobila sam snagu i za samo 10 minuta smo stigli u bolnicu u Prokuplju, a odatle je prebačen u KC Niš gde su ga stavili na respirator i davali mu kisonik, uz kompletan monitoring. Beskarajno sam zahvalna svim lekarima i medicinskim sestrama i komšijama koji su nas primili i koji i danas čine sve da se Vasa što pre oporavi. Dok sam sina držala u kolima komšinica mu je ustima izvlačila vodu i to nikada ne mogu da joj zaboravim. Te noći kad je Vasa ostao na respiratoru da mu lekari spašavaju život, ja sam zagrlila njegovog medu i moru suza sam se molila za njega. Svi smo plakali, porodica, prijatelji, komšije i poznanici. Nama roditeljima su u bolnici dali lekove za smirenje, a ja sam popila još četiri bromazepama, no smiraja nije bilo. Duša je ridala. Familija i prijatelji su išli u manastire i crkve da se mole za njega. Spasao ga je Vasilije Čudotvorac, čije ime nosi - ispoveda se Marijana za Srpski telegraf.

Sa ruba smrti dečaka je vratila  njegova baba po majci koja ga je pronašla u jami i izvukla ga uz pomoć komšija, zato što je videla da je pas sa kojim se Vasa igrao stajao pored wc-a i koji ga je i doveo do jame. Prema kazivanju prve komšinice Slađane, Vasilijeva baka je bila izuzetno prisebna i uradila je pravu stvar, a zahvaljujući prisebnosti porodice i komšija, dete je u nesvesnom stanju, nakon što je izbacilo tečnost koje se nagutalo, hitno preveženo u bolnicu u Prokuplju, a odatle i u Klinički centar u Nišu gde je stavljen na respirator. Već posle 24 sata detetovo stanje se značajno popravilo i njegov život više nije u opasnosti, a ceo komšiluk porodice dečaka slavi zbog toga.

Foto: facebook.com/Marijana Milojević
Vasilije

Bole me osude javnosti

Majka dečaka teško podnosi osude poznanika i javnosti što nije bila uz dete u trenutku nezgode, a njeni najbliži je brane.

Prva kommšinica Slađana kaže da je samo sekund nepažnje kao i u brojnim nezdogama, mogao i u ovom slučaju da ima tragičan ishod, ali ističe da je Marijana majka dečaka, izuzetno posvećena kao roditelj, kao i njeni roditelji koji su brižni baka i deka.

-  Porodica Milojević je izuzetno jaka i dobra, a Marijana se pre nekoliko meseci razvela od muža i sa Vasom se vratila kod oca i majke u kuću. Zbog Vase su deda i baba uzeli i kuče da bi mu bilo zabavnije. Marijana je mlada mama i veoma je brižna, kao i njegovi baka i deka. Oni su bili na terasi, a dečak se kao i obično igrao po dvorištu. Na sekund im je izmakao iz vida i eto, upao je u jamu.  Nema tu ničijeg propusta - rekla je Slađana i zatim objasnila koliko je važno imati dobar komšiluk da priskoči u nevolji.

- Ta jama odavno nije wc, nego odvodni kanal da se kuća ne bi potopila nakon velikih kiša. Oni imaju septičku jamu, ali na drugom kraju imanja. Što se tiče samog događaja, sve se odigralo munjevitom brzinom. Komšinica koja se vraćala iz prodavnice je videla babu kako uskače u jamu i odmah je pritrčala u pomoć uz komšiju koji je sklonio betonski poklopac nad otvorom, koji je bio tek toliko sklonjen sa otvora da je dete moglo da upadne. Čim su Vasu izvadili, okrenuli su ga na kolena i on je u mlazu povratio. Bog ga je pogledao, da je tako brzo pronađen. Sve se namestilo dobro jer se kod kuće zatekao i komšija koji ima auto i on je odmah u bolnicu prevezao dete i majku. Svi jako volimo Vasu, jer je od umiljanti živahni dečak koji mnogo slatko priča. - ispričala je Slađana Arsić za Srpski telegraf.

- Vasa je dobio upalu pluća, ali stanje se normalizuje uz terapiju antibioticima. Od juče smo počeli sa analizama i ostaćemo u bolnici koliko god bude trebalo. Bogu hvala što je on mali pa se ničega ne seća, a već se igra bezbrižno, smeje, pije sokić i počeo je da jede. Više nema panike -  kaže Marijana u čijem glasu se oseća izvesno olakšanje. 

Ne bismo sebi nikad oprostili da je Vasa stradao

Vasin deda Dragan Milojević kaže da je cela porodica i dalje kao na iglama i da će tako biti sve dok dečak ne izađe iz bolnice.

- Imamo veliko dvorište i detetu je bilo prostrano za igru. Zašto da baš uđe u taj deo nikome nije jasno, ali dogodilo se. Niko od nas ne bi imao mira i sebi ne bismo oprostili da je ne daj boze stradao. Osvestio se i polako se popravlja njegova kompletna situacija. Majka je sa njim u bolnici, a mi najbliži idemo svaki dan u bolnicu i raspitujemo se za njega. Sada je i moja ćerka malo bolje, za razliku od prva dva dana kada nije imala snage za normalan život i nije prestajala da plače- kaže Vasin deda neskrivajući nervozu zbog peha koji je njegovo unuče mogao da košta života.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading