Ivan Ivanović oslobođen optužbi zbog spiska "srbomrzaca"

Autor: Tanjug

Hronika

07.11.2017

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas predsednika organizacije SNP Naši Ivana Ivanovića optužbi povodom objavljivanja na internetu spiska "30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima".

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Ivan Ivanović (levo) sa advokatima

Sud se priklonio tezi odbrane da u ovom slučaju nije izvršeno krivično delo rasna i druga diskriminacija jer nije bilo "proganjanja" oštećenih, kao i da tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.
Ovo je prvostepena presuda, tako da na nju pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu ima Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje je zastupalo optužnicu.

Ivanović je optužen jer je na sajtu organizacije SNP Naši 28. marta 2014. godine objavio spisak "30 najvećih srbomrzaca izdajnika među javnim ličnostima".

On je tokom suđenja tvrdio da nije imao nameru nikoga da diskriminiše ili ugrozi, već da je to bilo izražavanje njegovog političkog stava, te ocenio da se ovaj postupak vodi kako bi mu se onemogućilo delovanje.

Advokat: To nije krivično delo

Njegov branilac Dragoslav Ljubičanović u završnoj reči je rekao da Ivanović nije uopšte izvršio krivično delo, kao i da tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da se bilo ko od optuženih zalaže za "ravnopravnost ljudi", kako to tvrdi u optužnici, niti da je to bio motiv Ivanovićevog spiska.

Dodao je da pokretanje ovog postupka predstavlja kršenje prava okrivljenog na slobodu misli i slobodu izražavanja, koje su mu zajemčene Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

- Okrivljeni ima pravo na slobodu misli i govora i da slobodno može da iznosi svoje stavove. Samo pokretanje ovakvog postupka koje nužno zbog obima podrazumeva dugotrajnost predstavlja jednu vrstu kazne jer je okrivljenog ograničilo u njegovim pravima - naveo je Ljubičanović.

Na spisku koji je Ivanović objavio, pored ostalih, našli su se glumci Mirjana Karanović i Nikola Đuričko, direktor B92 Veran Matić, urednica "Peščanika" Svetlana Lukić, pevačica Jelena Karleuša, novinar Nenad Lj. Stefanović, reditelj Gorčin Stojanović, medijski stručnjak Nebojša Krstić, profesorka u penziji Srbijanka Turajlić i drugi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading