CRNA SRBIJO! Niko neće odgovarati za smrt JELICE RADOVIĆ (19), okončan slučaj "Decedra"

Autor: Tanjug

Hronika

10.11.2017

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni kasacioni sud (VKS) odbio je kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca (RJT) protiv pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je prošle godine troje lekara i direktora privatne beogradske klinike "Decedra" oslobođeno od optužbi za neadekvatno lečenje Jelice Radović (19).

RepublikaFoto: youtube.com/PRVA
Jelica Radović umrla nakon operacije čukljeva i za to niko neće odgovarati

Radovićeva je preminula nakon operacije čukljeva na toj klinici u septembru 2006. godine.

Ovom odlukom VKS, kojom je odbijen vanredni pravni lek tužilaštva, definitivno je nakon 11 godina okončan slučaj "Decedra" i potvrđena je pravosnažna oslobađajuća presuda Apelacionog suda kojom je 1. septembra 2016. godine preinačena prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu, a kojom su lekari bili osuđeni na po 15 meseci zatvora.

Svi oslobođeni

Optužbi su tako definitivno oslobođeni hirurg ortoped Slavko Tomić, kao i specijaliste anesteziologije Miodrag Stojanović i Oliver Jeremić zbog krivičnog dela "teško delo protiv zdravlja ljudi".

V.d. direktora klinike "Decedra" Svetlana Sremčević definitivno je oslobođena od optužbe da je izvršila krivično delo nesavestan rad u službi.

Oštećeni su radi ostvarivanja svog imovinsko - pravnog zahteva upućeni na parnicu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Roditelji Jelice Radović Jelica i Veselin (desno) sa advokatom

Nema dokaza

U obrazloženju presude VKS, koje je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, pored ostalog se navodi da je nasuprot tvrdnji RJT, drugostepeni sud dao jasne razloge za zaključak da nije dokazano sa potpunom sigurnošću i bezuslovno da je smrt Jelice Radović nastupila "usled propuštanja dužnog činjenja od strane Slavka Tomića, Miodraga Stojanovića i Olivere Jeremić".

- Stav drugostepenog suda, s tim u vezi, da ni jedna radnja koju su okrivljeni bili dužni da preduzmu u konkretnom slučaju ne bi apsolutno isključila smrtni ishod i razlozi izneti za taj stav, zasnivaju se na činjenicama koje sud nalazi utvrđenim u toku prvostepenog i drugostepenog postupka, u pogledu prirode i vremena javljanja simptoma septičkog stanja kod Jelice Radović i objektivne mogućnosti prepoznavanja od strane lekara uzročnika tog stanja i njihovog pravovremenog reagovanja - navodi se u odluci VKS.

U odnosu na direktorku klinike, Svetlanu Sremčević u obrazloženju presude VKS se takođe navodi da su neosnovane tvrdnje iz zahteva za zaštitu zakonitosti jer je Drugostepeni sud u obrazloženju presude izneo jasne razloge za zaključak da nije dokazano da je ona izvršila krivično delo za koje je optužena.

- Naime, iz razloga što je teža povreda prava drugog, kao posledica propusta koji su joj stavljeni na teret kao odgovornom licu u zdravstvenoj ustanovi, u činjeničnom opisu dela u optužnom aktu dovedena u vezu sa postupcima lekara i označenim uzrokom smrti Jelice Radović u postoperativnom periodu, što kao nečinjenje lekara nije utvrđeno kao uzrok smrti Jelice Radović - navodi VKS.

Zbog toga kako je dodao najviši sud, ovi razlozi presude, nasuprot stavu Republičkog javnog tužioca, nisu protivrečni osnovu iz Zakonika o krivičnom postupku za donošenje oslobađajuće presude u odnosu na ovu okrivljenu.

Jelica Radović je umrla 9. septembra 2006. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prvooptuženi dr Slavko Tomic (L) u holu Palate pravde

Ona je operisana 5. septembra iste godine na klinici Decedra, a njeni roditelji su narednog dana primetili da joj je loše.

Jelica dobila sepsu nakon operacije

Jelica je 8. septembra prebačena u Ginekološko-akušersku kliniku i posle u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima sepsu.

U obrazloženju pravosnažne odluke Apelacionog suda od 1. septembra 2016. godine navodi se da tokom postupka "nije dokazano da je propuštanje okrivljenih da pravovremeno preduzmu dijagnostičko terapijske mere, odnosno da je njihovo uopšte očigledno nesavesno postupanje dovelo do smrti Jelice Radović, kako se to navodi u optužnom aktu - popuštanjem funkcije vitalnih organa usled fudrojantnog septičnog stanja uzrokovanog bakterijom acenitobakter".

Prema mišljenju veštaka nijedna radnja koju su okrivljeni bili dužni da preduzmu u konkretnom slucaju ne bi iskljucila smrtni ishod, ukazao je tada Apelacioni sud.

Taj sud je tada međutim naveo da je utvrdio da su Slavko Tomić, Miodrag Stojanović, Olivera Jeremić "uopšte očigledno nesavesno postupali" u odnosu na pacijenta, ali da za to krivično delo nisu mogli biti oglašeni krivim, jer je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastupila još 2010. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading