NOVO VRŠNJAČKO NASILJE: Škola navodi da je GAŽENJE UČENIKA, IGRA!?

Autor: blic.rs

Hronika

29.11.2017

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trojica devetogodišnjaka gazila su svog školskog druga u učionici, ali sankcija protiv njih neće biti jer je škola konstatovala da je "više reč o dečjoj igri, nego o nasilju".

RepublikaFoto: pixabay.com
Nasilje u školama se nastavlja

Incident se, kako saznaje "Blic", dogodio 13. novembra, u odeljenju trećeg razreda valjevske Prve osnovne škole. Žrtva je bio devetogodišnji dečak kojeg su, na očigled celog odeljenja, trojica njegovih vršnjaka oborili na pod učionice, a zatim ga gazili dok je ležao.

Sve se, kako za "Blic" navode izvori upućeni u ovaj slučaj, dogodilo za vreme malog odmora između dva časa, dok učiteljica nije bila prisutna.

RepublikaFoto: pixabay.com
U valjevskoj školi pretučen dečak

Maltretiranje se, kako kaže, završilo pre njenog povratka u razred, a kada joj se uplakani dečak požalio šta mu se dogodilo, poslala ga je u ćošak, zaključujući da izmišlja.

Tek kada su njegove tvrdnje potvrđene od strane drugih đaka, reagovala je obaveštavajući upravu škole, a potom je u ceo slučaj uključena i policija.

Dečak rođen 2008. godine, srećom, nije teže povređen. Njemu, po prijemu u bolnicu nisu konstatovane vidljive spoljašne povrede, preventivno je zadržan tu noć na dečjem odeljenju zbog dalje opservacije, da bi sledećeg dana bio otpušten na kućno lečenje.

Škola: Postupili smo po protokolu

U Prvoj osnovnoj školi kažu za "Blic" da su odmah posle incidenta reagovali i "apsolutno postupili po protokolu o sprečavanju vršnjačkog nasilja".

- Odmah smo pozvali roditelje svih dečaka, održali zajednički roditeljski sastanak i o svemu razgovarali u mirnoj atmosferi, dok su učiteljica i pedagog održali radionicu o sprečavanju vršnjačkog nasilja.

U tom odeljenju je pojačan vaspitni rad da se svaki sukob i nasilje saseče u korenu, da se deci objasni da takve igre mogu dovesti do povreda, tako da i dalje preventivno radimo – kaže direktorka Prve osnovne škole Mileva Mojić.

RepublikaFoto: pixabay.com
O incidentu je obaveštena policija

Ona precizira da sankcija protiv trojice učenika neće biti jer se, kako kaže, "situacija smirila".

- Oni su se, u stvari, jurili i učionici i igrali igre „Ko je pobednik“, i tako je došlo do incidenta. Otac dečaka koji je gažen je potpisao da ne želi da se dalje postupa protiv njegovih školskih drugova, tako da posebnih sankcija neće biti, a i tokom ispitivanja celog slučaja zaključili smo da je u pitanju bila više igra nego namera da se dete zlostavlja i povredi – objašnjava direktorka.

Obaveštena i policija

"Blicu" je potvrđeno da je o incidentu obaveštena policija koja je uradila svoj deo posla, uzimajući izjave od učesnika, pa je ceo predmet prosleđen na dalje postupanje Višem tužilaštvu u Valjevu koje treba da odluči da li u tome ima elemenata krivičnog dela.

Dečak hospitalizovan, jedno dete ispisano iz škole

Iako napadnutom trećaku nisu konstatovane vidljive spoljašne povrede, on je morao da bude hospitalizovan zbog, kako saznajemo, kontuzije trbuha, što upućuje da je oboren na leđa i da su ga školski drugovi gazili po stomaku.

Inače, kako za "Blic" navodi jedan od roditelja deteta koje ide u isti razred a koji je insistirao na anonimnosti, po iskazu njegovog deteta, ipak nije bila reč o pukoj "dečjoj igri".

- Naime, dečak-žrtva je kao jedan od najboljih đaka zadužen da pregleda domaće zadatke u svom redu, to je i učinio tada na malom odmoru, trojici drugova upisao minus u sveske i hteo da ih ostavi na učiteljicinu katedru kada je napadnut – kaže taj roditelj za "Blic".

Iako otac napadnutog devetogodišnjaka nije želeo da se njegovi školski drugovi kazne već da se ceo problem reši mirno i edukacijom, roditelji jednog od dečaka koji ga je gazio dete su ispisali iz Prve osnovne škole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading