SRPSKI KRALJ DROGE: ZARUBICA PONOVO PAO!

Autor: Republika

Hronika

30.11.2017

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milan Zarubica, koji je već dva puta osuđivan zbog organizovanja proizvodnje sintetičke droge, ponovo je zbog iste stvari uhapšen večeras u Makedoniji.

Foto: youtube.com/B92
Dr Milan Zarubica

Ovaj doktor je uhapšen u Tetovu sa više saradnika gde je otkrivena laboratorija za proizvodnju sintetičke droge sa oko 300 kilograma gotovih tableta i sirovinama za proizvodnju. Akciju je sproveo zajednički tim srpskog i makedonskog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa policijama obe zemlje.

Istovremeno se akcija sprovodi u Srbiji i pretresaju se prostorije za koje se sumnja da ih je koristila Zarubičina grupa.

Zarubica i više tadašnjih njegovih saradnika prvi put su uhapšeni 4. februara 2003. zbog sumnji da su napravili najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi. Tada je zaplenjeno oko dva miliona tableta ekstazija i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara. Ta akcija kodnog imena "Beograd" sprovedena je kada je iz američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) došla informacija da u blizini glavnog grada Srbije u Staroj Pazovi postoji velika laboratorija za proizvodnju sintetičke droge.

Zbog ovoga je Zarubica osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora. Međutim, kada je bio na slobodnijem režimu služenja kazne, sa slobodnim vikendima, ponovo je uhapšen 12. maja 2011.

On je ponovo koristio svoju staru laboratoriju u Staroj Pazovi, ali i u Ugrinovcima. Ta akcija je počela na graničnom prelazu sa Makedonijom, kada je otkrivena narko pošiljka za koju se sumnjalo da ju je Zarubica poslao potencijalnim kupcima amfetamina, saznaje Blic.

U pošiljci je nađeno nekoliko tableta, a roba je bila poslata dvojici Turčina i jednom Makedoncu, sa kojima je ugovarana prodaja sintitičke droge.

Zarubica je zatvorske dane okončano 31. decembra 2014. od kada je bio na slobodi.

Sklopio je 2015. sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom za organizovani kriminal za hapšenje iz 2011. godine, po kome je osuđen na tri godine zatvora. Priznao je da je posedovao opremu i materijal za proizvodnju sintetičke droge.

Međutim, Specijalni sud je potvrdio ovu kaznu, ali mu je izrekao jednistvenu kaznu za hapšenja iz 2003. i 2011. od 11 i po godina zatvora.

Kako je već bio odslužio tu kaznu, nije se više vraćao u zatvor.

Presuda i dug

Dr Milan Zarubica je presudom za organizovanje proizvodnju sintetičke droge kada je uhapšen 2003 osuđen na zatvorsku kaznu, ali i na zaplenu imovine. Odlučeno je da mu se  oduzmu objekti i oprema preduzeća "Lenal farma", 320.000 dolara i 89.000 evra, koji su pronađeni kod njega, 2,5 miliona švajcarskih franaka sa računa u Švajcarskoj, kao i da na račun državnog budžeta uplati 10 miliona američkih dolara na ime nezakonito stečene imovine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading