Tragedija u Valjevu: OSTALI SU BEZ TATE, a MAJKU svaki čas mogu da DEPORTUJU!

Autor: blic.rs

Hronika

27.01.2018

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luka (14), Elizabeta (11) i Jovana (6) Kojić ostali su u ponedeljak bez oca Milana (49) koji je poginuo na barskoj pruzi u Popučkama kod Valjeva, a po sili zakona i ako nadležni ne odluče da hitno pomognu, mogli bi ostati i bez majke.

RepublikaFoto: facebook.com/Milan Kojic
Milan Kojić

Kako blic.rs saznaje Milanova udovica i majka troje dece, državljanka Filipina Marnit Duro (50), naime, trenutno nema ni vizu za boravak u Srbiji, a kamoli državljanstvo. A pošto nema nijedan papir i formalo-pravno u Srbiji boravi ilegalno, Marnit bi mogla da bude momentalno deportovana i to praktično direktno na Filipine, jer nijedna država u našem okruženju ne prima državljane te azijske zemlje bez vize. Tako bi, pored žive majke, njena deca praktično ostala siročad posle tragične smrti oca.

- Imala sam privremeni boravak u Srbiji, moja viza je produžavana do izvesnog vremena, ali to nismo uradili jer nije bilo novca za administrativne takse. Teško smo živeli, jer je Milan samo povremeno radio. Problem je u tom dugu koji imamo za struju od 380.000 dinara, on je pokušavao da ga otplaćuje od kako je u poslednjih godinu dana počeo da nadniči u Beogradu, ali trebalo je uz to izdržavati, hraniti decu, obezbediti im sve što treba za školu - uznemireno je za Blic pričala Marnit.

Filipnka je pokojnog muža upoznala pre 19 godina na Kipru, gde su oboje bili sezonski radnici, pa su se u Srbiju preselili uoči bombardovanja i zasnovali porodicu.

- Milan je u poslednje vreme dolazio kući samo vikendom, a ja ne znam sama da se snađem oko administracije, jer mi je teško oštećen sluh i često ne razumem šta mi se priča, iako sam naučila srpski. Sad mi je rečeno da samo za plaćanje taksa za osnovni papir da mogu da boravim u Srbiji treba više od 20.000 dinara, a posle Milanove pogibije mi nikakvih primanja nemamo, jer je i sahrana koštala. Bojim se da će me proterati, kako će moja deca onda - pita se majka.

Pošto, praktično, Milanova udovica u papirima ne postoji, mališani formalno-pravno nemaju staratelja.

Bez staratelja, iako već postoji dobra volja gradskih vlasti i nadležnih institucija da im se pomogne, oni ne mogu da dobiju ni jednokratnu ni socijalnu pomoć, ni dečji dodatak, čak ni zdravstveno osiguranje, a primera radi, Elizabeta i Jovana nisu ni vakcinisane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading