UHAPŠEN SRBIN, NAJTRAŽENIJI HAKER: Obučavao sajberprevarante da kradu identitete

Autor:

Hronika

08.02.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najtraženijih srpskih hakera Miroslav Kovačević (33) iz Beograda uhapšen je u sklopu akcije američkog ministarstva pravosuđa za razbijanje međunarodne sajberkriminalne grupe optužene da je trgovala ukradenim identitetima i tako oštetila brojne potrošače za 530 miliona dolara. Kovačević je uhapšen u elitnom beogradskom naselju u koordinisanoj akciji MUP RS Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala sa policijom i tužilaštvima iz SAD, Britanije, Kanade, Australije i drugih država.

RepublikaFoto: pixabay.com

Veruje se da je srpski haker bio član kriminalnog internet foruma Infraud i da je koristio ime Goldjungle, što u prevodu sa engleskog znači zlatna džungla.

Na forumu je prodavao sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica. U njih je unosio podatke korisnika od kojih su ukradeni podaci, a zatim dalje zloupotrebljavao nova dokumenta.

- Živeo je raskalašnim životom i u njegovom stanu je prilikom akcije pronađeno 70 fotografija skeniranih platnih kartica koje su služile kao šablon za izradu lažnih.

530 miliona dolara oštetila je kriminalna grupa potrošače

Optužen je da je protivpravno pribavio 50.000 američkih dolara, međutim, sumnja se da bi ta suma mogla da bude i mnogo veća - rekao je izvor Srpskog telegrafa.

Osumnjičeni koji su bili uključeni u kriminalni poduhvat su državljani Ukrajine, Pakistana, Francuske, Britanije, Srbije i Rusije, a osim pomaganja u prodaji ukradenih informacija, njihova mreža se služila i prevarama s digitalnim valutama uključujući Bitcoin, Liberty reserve, Perfect money i WebMoney.

Kovačević je optužen za prevaru od 50.000 dolara, ali se veruje da je baratao mnogo većim iznosima

- Od 36 optuženih ljudi, uhapšeno je 13, i to u SAD, Australiji, Britaniji, Francuskoj, Italiji i Srbiji. Ostali optuženi su i dalje na slobodi, a istraga se nastavlja - rekao je novinarima zamenik pomoćnika glavnog američkog državnog tužioca Dejvid Ribicki.

Slogan prevarantskog foruma je bio "In Fraud We Trust" ili "S verom u prevaru"

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading