HAPŠENJE U SOKOBANJI: Policija našla drogu, osumnjičeno više osoba

Autor:

Hronika

23.03.2024

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova

HAPŠENJE U SOKOBANJI: Policija našla drogu, osumnjičeno više osoba

Foto: shutterstock

Policija

Inspektori u Sokobanji, po nalogu tužioca Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su Đ. M. (19) i A. Ž. (20), zbog sumnje da su učinili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok je P. M. (23) uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

- Policija je kod Đ. M. pronašla manju količinu praškaste materije za koju se sumnja da je kokain, dok se A. Ž. sumnjiči da je od njega preuzela sedam paketića sa manjom količinom ove materije i radi dalje prodaje, predala jednom muškarcu iz Sokobanje koji je ranije uhapšen - potvrđeno je za Rinu u policijskoj upravi.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti privedeni nadležnom tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Nišu uz krivične prijave.

Kokain je najstarija droga poznata ljudskoj vrsti. Proizvodi se od lišća biljke koke koja raste u Južnoj Americi. Ova supstanca je nelegalna (osim u veoma retkim medicinskim procedurama) - a zloupotrebljava se zbog stimulativnih efekata koje ima na organizam. 

 

Kako izgleda kokain?

Kokain je alkaloid koji se dobija iz grmaste zimzelene biljke koke ( Erythroxylon coca) koja uspeva u Južnoj Americi, nekim delovima Afrike, Indoneziji i Havajima. Kokain se dobija ekstrakcijom iz lišća biljke, a od jednog kilograma koke dobije se otprilike 125 grama kokaina. Krajnji proizvod ekstrakcije iz lišća koke je 99 odsto kokain u obliku kokain hidrohlorida, koji dileri dalje mešaju sa drugim supstancama kokainu slične boje (skrob, puder, šećer, lokalni anestetik prokain ili psihostimulans amfetamin), tako da na ulicu dospeva u koncentraciji između 30 i 60 odsto.
Kokain je fini, beli kristalni prah gorkog ukusa koji se rastvara u vodi, a na jeziku ostavlja osećaj trnjenja. Može se naći i u drugim oblicima kao što su pasta ili kamen.
Naš Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama definiše kokain na sledeći način: 'grm koke su svi primerci vrste Erythroxylon, a list koke je list grma koke, osim hemijski obrađenog lista iz kog su uklonjeni svi alkaloidi, uključujući i alkaloide ekgoninske klase (kao što su kokain, ekgonin i drugi), piše Stetoskop.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading