"DECU VAM NISMO OPROSTILI" Šapić položio venac na spomenik Milici Rakić:Nikada ne smemo zaboraviti nevine žrtve bombardovanja (FOTO)

Autor:

Hronika

17.04.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spomenik u Tašmajdanskom parku podignut je 2000. godine i posvećen je svoj stradaloj deci tokom agresije koja je trajala 78 dana. Iza biste na mermernom bloku na engleskom i srpskom jeziku piše: "Bili smo samo deca".

"DECU VAM NISMO OPROSTILI"  Šapić položio venac na spomenik Milici Rakić:Nikada ne smemo zaboraviti nevine žrtve bombardovanja (FOTO)

Foto: beoinfo.rs

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i član Privremenog organa Nikola Nikodijević položili su venac na spomenik Milici Rakić u Tašmajdanskom parku, povodom 25 godina od njene tragične smrti tokom NATO agresije.

Milica Rakić postala je simbol stradanja tokom agresije NATO-a na našu zemlju. Imala je samo tri godine kada ju je usmrtila NATO bomba u njenom domu u Batajnici dok je sedela na noši. Osim nje, u bombardovanju je stradalo još 2.500 ljudi, od čega 79 dece.

Foto: beoinfo.rs

 

 

Spomenik u Tašmajdanskom parku podignut je 2000. godine i posvećen je svoj stradaloj deci tokom agresije koja je trajala 78 dana. Iza biste na mermernom bloku na engleskom i srpskom jeziku piše: "Bili smo samo deca".

– Nikada ne smemo zaboraviti nevine žrtve bombardovanja, naročito ne našu decu, jer ako zaboravimo njih, zaboravili smo i sebe. Decu vam nismo oprostili – poručio je tim povodom Aleksandar Šapić.

Podsetimo, na današnji dan pre tačno 25 godina trogodišnja Milica Rakić iz Beograda postala je simbol stradanja srpskog naroda. Bilo je kasno uveče, Miličina mama Dušica je u sobi spremala krevetić za spavanje, a ona je bila u kupatilu. Vrata su bila otvorena, devojčica je sedela na noši, a onda ju je NATO bomba ubila.

Milica nije jedino dete kojem je život nepravedno i prerano prekinut. Još 78 mališana i porodica dele istu tragičnu sudbinu. A ovo je Miličina priča.

Kako je Dušica Rakić ranije govorila za Novosti, na dan kada je poginula Milica je nacrtala cvetiće i svoj crtež zalepila na zid. Te kobne apilske večeri oglasila se vazušna opasnost nad Beogradom, NATO avioni samo su pristizali. Trogodišnja devojčica bila je u svom domu u Batajnici, preplašena je dozivala majku da je čuva, ne sluteći da će joj život uskoro biti prekinut.

Foto: beoinfo.rs

 

 

"U daljini su odjekivale NATO bombe. Plašila se moja devojčica. "Mama, požuri. Dođi da me čuvaš", rekla mi je Milica, a onda - prasak",  ispričala je ranije majka Dušica.

Začula se detonacija, lomnjava stakla i kupatilskih pločica, fasade, a Miličin tata Žarko je zatekao dete bez svesti. Svuda oko nje bila je krv. Probao je da je spase. Uzeo ju je u naručje, sjurio niz stepenice, pa u automobil, odvezavši je do Zemunske bolnice. Dežurni lekari su je primili.

Rupe od gelera na fasadi zgrade i danas su vidljive. Roditelji ih ne diraju, tamo stoje kao nemi podsetnik na taj zločin.

"Želeo sam da tužim NATO zbog ubistva moje Milice, ali mi je tadašnji ministar spoljnih poslova to zabranio. Izlazimo svakog 17. aprila na groblje da obiđemo naše dete i potom nastavljamo da živimo. Koliko-toliko normalno", rekao je ranije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading