EUROPOL SAOPŠTIO: Šefovi policije radili kao "uži" krug za narko bosa zvanog "TITO" i "DINO"

Autor:

Svet

24.04.2024

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika policijska akcija protiv kriminalne mreže u Bosni i Hercegovini.

EUROPOL SAOPŠTIO: Šefovi policije radili kao "uži" krug za narko bosa zvanog "TITO" i "DINO"

Foto: www.profimedia.rs/Privatna arhiva/Eurojust

U raciji sprovedenoj 22. aprila u Bosni i Hercegovini uhapšeno je 23 osobe, među kojima su i visokopozicionirani policajci. Prema saopštenju Europol-a, ovi policajci deo su "užeg kruga" narkobosa Edina Gačanina. 

Sarajevski mediji su objavili da su do sada uhapšeni Mustafa Selmanović, šef Specijalne policije MUP-a Federacije BiH, kao i sarajevski biznismen Gordan Memija.

Mediji navode da je izdat nalog i za hapšenje direktora Policije Federacije BiH Vahidina Munjića.

- Hapšenja i pretresi vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona- saopštilo je Tužilaštvo BiH.


Povezanost sa Kinahan Organized Crime Group

Nakon hapšenja 23 osobe, Europol je istakao da je Gačaninov kartel povezan sa 'Kinahan Organized Crime Group', koju je OFAC ranije sankcionisao. Ova kriminalna organizacija aktivna je u krijumčarenju narkotika u više zemalja, a povezana je i sa pranjem novca, čime je postala važan akter međunarodnog kriminala.

Američke vlasti označile Gačanina kao jednog od najvećih svetskih trgovaca drogom

Nakon hapšenja narko-bosa Edina Gačanina, američke vlasti su ga označile kao jednog od najvećih svetskih trgovaca drogom. Njegov kartel "Tito" i "Dino" uključuje članove porodice i prijatelje iz Bosne i Hercegovine, što ukazuje na globalni obim delovanja ove kriminalne mreže.

Uhapšeni na više od 30 lokacija

Akcija je sprovedena na impresivnom broju lokacija, tačnije na preko 30 lokacija na području Kantona Sarajevo. Tokom izvođenja akcije, izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, kao i prostora pravnih subjekata. Ova obimna akcija je izazvala pažnju javnosti, a sami pretresi su, prema izvorima, izvršeni temeljno i sistematično.

- Primarni cilj operacije bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/ holandskog državljanina kojeg Europol i Holandija smatraju 'metom visoke vrijednosti'. Osumnjičenog su 2023. godine holandske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti celu kriminalnu organizaciju pod komandom i kontrolom 'mete visoke vrijednosti'. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola- navodi se u saopštenju.

Istraga koju su sproveli američki FBI, Uprava za borbu protiv droga (DEA) i Europol otkrila je da je "Meta visoke vrednosti" nastavila usmeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Iako je ova organizacija uhapšena u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je nastavila sa svojim nelegalnim aktivnostima.
 

- Sarađujući s drugim velikm međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske poduhvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/ holandski državljanin postao je moćna figura koja kontroliše masivnu opskrbu kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, 'meta visoke vrednosti' se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU- navodi se.

U saopštenju Europol-a se ističe i da policijska akcija služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom.

U saopštenju Europol-a se navodi i da među 23 uhapšenih nisu samo pomagači, već i "korumpirani dužnosnici, identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže".

-Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za sprovođenje zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptopove i izuzele i druge dokaze- ističe se.

Tužilaštvo BiH je u junu prošle godine zatražilo pomoć od Europol-a i kao rezultat toga, ova policijska agencija je poslala dva stručnjaka s mobilnim kancelarijama u Bosnu i Hercegovinu. Njihov zadatak je bio da prikupe i unakrsno provere obaveštajne podatke, kao i da pruže pomoć u koordinaciji aktivnosti vezanih za istragu.
 

- Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže skupine ili 'unutrašnjeg kruga' članova od povjerenja kriminalne organizacije 'mete visoke vrijednosti'. Među ostalim kaznenim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška kaznena djela, poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini- dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, u saopštenju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) se 23. aprila navodi i da je u okviru policijske akcije izvršena provjera računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini i to za osam pravnih i osam fizičkih lica.

- Tom prilikom su za predmetna pravna i fizička lica izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres jednog sefa, dok je drugi sef blokiran- zaključuje se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading