UŽAS U HRVATSKOJ: Nišlija kriv što su upucana DECA MIGRANTI?!

Autor: Tanjug

Hronika

03.06.2018

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija u Karlovcu odredila je sinoć jednomesečni pritvor osumnjičenom za krijumčarenje migranata kod Donjeg Srba, za kog Hina navodi da je 59-godišnji državljanin Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/M. VOLARIĆ
Hrvatska policija konačno uhapsila vozača begunca

Sudija Sanda Janković je novinarima rekla da je jednomesečni pritvor određen po tri osnove.

- Rešenje glasi na opasnost od bekstva, opasnost od ponavljanja krivičnog dela i zbog posebno teških okolnosti dela, ali ne i zbog mogućeg uticaja na svedoke, što je sve detaljno objašnjeno osumnjičenom - izjavila je Janković.

Osumnjičeni je u pratnji policije, skrivajući lice, odveden u zatvor u Karlovcu, navodi Hina.

Kako se navodi, osumnjičenom je dodeljen advokat po službenoj dužnosti i to je Džon Matek.

Tajnost istrage

Na zahtev novinara da potvrdi da je osumnjičeni N.M. iz Niša, Janković je rekla da je u ovoj fazi "na snazi tajnost istrage" i da ne može da iznosi te podatke, kao ni podatke o tome da li se oseća krivim jer se danas o tome nije odlučivalo već samo o okolnostima važnim za određivanje istražnog zatvora.

Advokat Matek je rekao Hini da se njegov klijent ne oseća krivim.

Osumnjičeni se nalazio u bekstvu, nakon što je u sredu policija na području Donjeg Srba, nedaleko od granice s BiH, zaustavila kombi s austrijskim tablicama, u kojem su se nalazilo oko 30 migranata iz Iraka i Avganistana, a kako se vozilo nije zaustavilo, policija je zapucala. Uhapšen je u petak.

Hina je ranije javila da ga zadarska policija sumnjiči i za pokušaj teškog ubistva policajca.

Pokušaj teškog ubistva policajca

Zamenik Županijskog državnog tužilaštva Zdravko Car rekao je da je on doveden na saslušanje uz kaznenu prijavu "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih dela teškog ubistva u pokušaju protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Županijsko državno tužilaštvo u Karlovcu je, nakon ispitivanja, objavilo da "postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni nakon dogovora s najmanje dve nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti i dalje prevoziti strane državljane, za koje je znao da su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, 30. maja 2018. oko 21.40 sati u Donjem Lapcu, preuzeo 30 državljana Iraka i Avganistana".

Navodi da ih je smestio u prtljažni prostor kombi vozila, "iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smeštene u neljudskim uslovima, te je nastavio da se kreće u smeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Evropske unije".

Svesno ugrozio ljude

U saopštenju hrvatskog Državnog tužilaštva navodi se da je policija pokušala da ga zaustavi, ali se on oglušio na "svetlosne i zvučne znakove policije", da je ubrzao kretanje vozila i tako doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio. 

Tako se, dodaje se, kretao sve do mesta Raštele, gde je uočio policijske službenike, koji su mu vozilima preprečili put, dok ga je policijska službenica pokušala zaustaviti upotrebom svetleće palice, na šta se ponovno oglušio, "te je u cilju da usmrti policijsku službenicu vozilom punom brzinom krenuo u njenom smeru, a ona je udar vozila i smrtni ishod izbegla tako što se bacila u stranu".

Osumnjičeni je vozilo zaustavio tek kad su policijski službenici više puta pucali ka vozilu, a potom je napustio vozilo i pobegao, dok je u prtljažnom delu ostavio 30 stranih državljana, od kojih je više njih usled prebrze vožnje zadobilo telesne povrede, dok su dve maloletne osobe zadobile prostrelne rane zbog upotrebe vatrenog oružja.

Osumnjičeni je uhapšen u petak popodne na području Srba, nakon što se, kako se sumnja, dan i po skrivao u šumi u pograničnom području.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading