OVO SU NOVE DROGE KOJE SU STIGLE U SRBIJU: VODE U JEZIVO LUDILO I SMRT!

Autor: Republika

Hronika

02.07.2018

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove droge koje su se pojavile u Srbiji opasnije su od ovih koje su do sada bile na "uličnom tržištu". Najčešće se radi o sintetičkim narkoticima koje ima jake halucinogene efekte, a kod onih koji ih konzumiraju izazivaju gubitak pamćenja, bizarne pojave, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju čak i smrt.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Srpsko Ministarstvo zdravlja preko Sistema ranog upozoravanja čim sazna za nove droge odmah ih zabranjuje, ali se one vrlo brzo pojave na tršištu izmenjenog sastava, sa nekom novom supstancom.

U poslednjih šest meseci, u saradnji sa forenzičkim laboratorjama u Srbiji, Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga i Međunarodnim biroom za kontrolu narkotika, Ministarstvo zdravlja je zabranilo 18 novih psihoaktivnih supstanci. Većina su bile sintetički kanabinoidi, čija upotreba može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice.

Evropska agencija za narkotike i zavisnost sa sedištem u Lisabonu iznela u svom godišnjem izveštaju zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju dejstvo heroina i morfijuma, sve veća zdravstvena pretnja u Europskoj uniji.

Tri psihoaktivne supstance

Krajem maja pojavila se u regionu se pojavila nova opasna droga, koja ima jake halucinogene efekte. Reč je o mešavini tri psihoaktivne supstance, od kojih su dve u Srbiji već odavno zabranjene, piše Blic.rs. Forenzičkom analizom je potvrđeno da sadrži diphenidin u kombinaciji sa 5F-MDMB-PINACA, kao aktivnom komponentom i MDMA u tragovima. Droga je u sebi sadržala i difenidin koji je klasifikovan kao antagonist NMDA receptora i primenjuje se u medicini kod neurotoksičnih stanja. Diphenidin je supstanca diariletilaminske klase, koja izaziva halucinogene efekte, bizarne pojave, gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. U Srbiji nije bio zabranjen, a sada će biti stavljen na Listu zabranjenih supstanci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marihuana

Kanabinoid 800 puta jači od marihuane

Srbiji je prva u svetu pronašla i zaplenila ovu drogu - 5F-MDMB-PINACA, koja je 800 puta jača od marihuane. Radi se o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu, koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja. Supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci, mogla je da se konzumira kao čaj ili da se puši. Zaplenjena je u Nišu i bila je spakovana u malim aluminijumskim pakovanjima od po jedan gram, spremna za dalju distribuciju.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ekstazi

Fentanil snažniji od morfijuma

Na listu zabranjenih stavljena je i supstanca, koje je po svom sastavu opioidni analgetik, derivat fentanila. Inače, fentanil je jedan od najjačih opioidnih analgetika, koji je 100 puta snažniji od morfijuma. Ako se primeni intavenski tada nastupa stanje u kome je čovek bez ikakvog straha, apatičan i ravnodušan na sve što mu se događa. Takođe, osećaj za bol je izrazito smanjen, ali svest ostaje očuvana.

GHB, droga za silovanje

Gamahidroksibutirat (GHB) poznatiji kao tečni ekstazi ili droga za silovanje već duže je prisutan na srpskom tržištu narkotika i radi se o izuzetno opasnoj drogi koja u dovoljnoj dozi može i da ubije!

GHB nije često u prodaji i ne može se naći na svakom koraku, jer u Srbiji stiže samo kada je neko prošvercuje, zato što kod nas nema laboratorija za njenu proizvodnju. GHB je veoma popularan u Evropi, a mladi ga koriste u cilju izazivanja euforije, stimulativnih ili sedativnih i seksualnih efekata, a prodaje se putem interneta, kod uličnih dilera ili u radnjama kao "organski rastvarači", "sredstva za čišćenje", da bi se izbegla njihova detekcija i kaznene mere.

Droga je providna, a nema ni specifičan miris što je čini neprimetnom. Ukus joj je slankast pa se zbog toga lako meša sa žestokim alkoholnim pićima, a da se ne oseti. Dodatni problem kod ove droge je što njen kvalitet ne može biti proveren, pa se sa sigurnošću ne zna kolika je koncentracija kojih supstanci u bočici. Tako se sa sigurnošću ne može znati šta je dovoljna doza i lako može doći do predoziranja i smrti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading