Srpska mafija se preusmerila na bitkoine: UHVAĆENI U PREVARI TEŠKOJ 19 MILIONA €!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok u Srbiji većina ljudi i ne zna šta je zapravo bitkoin i čemu služi, srpski kriminalci ne samo da su upoznati već su i zagospodarili ilegalnim tržištem ovog virtuelnog novca! U prilog tome govori činjenica da je za samo dva dana u Italiji i Francuskoj razotkrivena grupa Srba koji se tereti za prevaru sa bitkoinima tešku 19 miliona evra!

RepublikaFoto: pixabay.com

Na visokoj nozi

Srpski državljanin za koga francuski mediji tvrde da je prevarant međunarodnih razmera tereti se da je od jednog južnokorejskog preduzetnika, vlasnika kompanije u Singapuru, pokušao na prevaru da izvuče bitkoine u vrednosti od dva miliona evra.

Srbin priveden u hotelu u Kanu, vozio skupoceni automobil, a na ruci imao sat od 100.000 evra

- On je saslušan u Nici i tereti se za prevaru u organizovanoj bandi. Južnokorejski biznismen ga je prijavio da je pokušao da bitkoine kupi falsifikovanim novcem - saopštio je Frans presu njegov advokat Žerar Budu ne otkrivajući više detalja o njemu i bandi.

Protiv prevaranta koji je živeo na visokoj nozi podignuta je optužnica, a za njegovim saučesnikom se i dalje traga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Francuski policajci na visini zadatka

Ucenjivao filmom "Mali šef"

Momčilo Đinović (27) iz Beograda uhapšen je sredinom marta 2017. zbog sumnje da je iznudio novac od dve američke produkcijske kuće. Đinović je tada neobjavljenom kopijom animiranog filma "Mali šef", u kojem je jednoj od glavnih uloga glas pozajmio Alek Boldvin, iznuđivao bitkoine da kopiju ne bi pustio u javnost pre svetske premijere.

- Srbin je priveden u luksuznom hotelu u Kanu u kojem boravio. Nemilice je trošio novac, o čemu svedoči i luksuzni automobil koji je vozio, kao i sat na njegovoj ruci, čija se vrednost procenjuje na oko 100.000 evra! - navode francuski mediji.

Samo dan kasnije otkrivena su još dva prevaranta srpskog porekla. Oni su u Italiji pokušali da izigraju preduzetnika za 3.000 bitkoina, vrednih čak 17 miliona evra! Oni su preko Fejsbuka kontaktirali sa Italijanom i sa njim ugovorili sastanak u jednom hotelu.

Haker kauciju platio u kriptovaluti

FBI je na aerodromu u San Francisku uhapsio Martina Maršića (25), državljanina Srbije i Italije, koji se sumnjiči za hakovanja i krađe na serverima poznate američke kompanije za igrice "Elektronik arts" (EA). On se tereti da je upadao na zaštićene servere kompanije i kopirao kodove za igrice FIFA 18 i NBA LIVE 15, koje je potom preprodavao na crnom tržištu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Maršić je na taj način omogućio da više od 25.000 naloga pristupi igranju ove igrice i time oštetio kompaniju EA za 324.000 dolara.

- Osumnjičeni je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo. Naime, sudija je doneo nimalo uobičajenu odluku da Maršić plati kauciju od 750.000 evra u kriptovaluti - navode mediji.

Falš novac

- Navodno, kako bi ispitali iskrenost žrtve, za 20.000 evra kupili su 3,5 bitkoina, a kada je transakcija uspešno završena, pokušali su da ga navuku da im proda bitkoine u vrednosti od 17 miliona evra. Međutim, biznismen je posumnjao da nešto nije u redu i mobilnim obavestio policiju, koja je opkolila dvojicu Srba i od njih zaplenila dve torbe, jednu u kojoj je bilo 69.000 evra i drugu koja je bila puna lažnog novca - pišu italijanski mediji.

Sumnja se da su nameravali da torbu s evrima predaju biznisimenu, a potom, kada dobiju bitkoine pomoću prevarantskih trikova, zamene je sa torbom koja je bila puna bezvrednog papira.

ŠTA JE BITKOIN?

Foto: pixabay.com
* bitkoin je digitalna valuta
* njegova cena zavisi od potražnje
* jedan bitkoin trenutno vredi oko 5.600 evra
* može se koristiti za kupovinu u svim većim prodavnicama širom sveta
* bitkoin se može steći tzv. rudarenjem, pomoću specijalnog softvera i opreme
* mogu se i kupiti, što je lakši način, i čekati da im cena skoči, pa ih prodati
* bitkoini se čuvaju u takozvanim bitkoin novčanicima

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading