NEVIĐENE MERE OPREZA: Joca Amsterdam pod fantomkom doveden iz Zabele u sud, PRATILI GA NAORUŽANI ŽANDARMI

Autor: mediji, Republika

Hronika

26.09.2018

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, koji u zatvoru Zabela služi kaznu od 13 i po godina zatvora, danas je uz neviđene mere obezbeđenja, u pratnji naoružanih pripadnika Žandarmerije, sproveden iz Požarevca u Viši sud u Timočkoj ulici u Beogradu.

RepublikaFoto: S. MARIČIĆ
Sreten Jocić

Specijalci Jociću ni na trenutak nisu skidali pancir, koji je mu je stavljen pre izlaska iz zatvora, a do sudnice je sproveden s fantomkom na glavi.

Tužio državu

- Jocić je doveden u parnično odeljenje Višeg suda, kako bi bio saslušan po tužbi koju je podneo protiv države Srbije. Tužbu je podneo preko zastupnika, advokata Zdenka Tomanovića, zbog neosnovanog boravka u pritvoru u "slučaju Pukanić". U njoj na ime odštete zahteva naknadu štete od 60 miliona dinara - objašnjava sagovornik.

On navodi da je tužba podneta 2016, godinu dana pošto je Jocić pravosnažno oslobođen za učestvovanje u ubistvu vlasnika hrvatskog Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, u Zagrebu 23. oktobra 2008.

- Preko svojih zastupnika Jocić je najpre podneo zahtev za vansudsko poravnanje, ali kako nikakav dogovor nije postignut, juče je počelo suđenje državi Srbiji po njegovoj tužbi - kaže izvor.

On kaže i da je po predmetu za ubistvo hrvatskog novinara Jocić u pritvoru proveo 1.300 dana.

Sreten Jocić, podsetimo, uhapšen je 27. aprila 2009. i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. Pritvor mu je tada ukinut, međutim, on nije pušten na slobodu, već je iz Centralnog zatvora prebačen u Zabelu, na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine.

- Prvobitni Jocićev predlog je bio da mu se vreme koje je neosnovano proveo u pritvoru, pošto je u sudskom postupku pravosnažno oslobođen optužbi, uračuna u kaznu koju služi. Međutim, srpski zakon ne predviđa mogućnost da se pritvor za jedno krivično delo uračuna u kaznu za drugo - kaže sagovornik Kurira i podseća da mu je zakonom o amnestiji kazna smanjena na 13 i po godina.

Uskoro na slobodi?!

- Za nekoliko meseci on stiče pravo na uslovni otpust i mogao bi da bude pušten na slobodu - navodi sagovornik.

Sretenu Jociću, odnosno njegovim advokatima Specijalni sud u Beogradu, koji je vodio postupak za ubistvo Pukanića, već je isplatio 11 miliona dinara. Ovaj iznos isplaćen im je za Jocićevo zastupanje pred sudom, pred kojim je pravosnažno oslobođen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading