SUĐENJE SRBIMA U GRČKOJ: Evo šta kažu roditelji ubijenog Amerikanca!

Autor: telegraf.rs

Hronika

28.09.2018

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadamo se i molimo da nijedna porodica neće doživeti isto što i mi, rekao je juče u grčkoj sudnici Fil Henderson, otac Bakarija (22), prebijenog nasmrt u julu prošle godine na Zakintosu. Njegovo svedočenje bilo je među prvima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bakari Henderson

Iza njega sedela su šestorica opruženih, većinom Srba, za prvostepeno ubistvo, za koje je zaprećena doživotna kazna. Ostala trojica suočavaju se sa manjom kaznom.

Nervoza roditelja ubijenog Amerikanca na Zakintosu, ključni svedok neće da svedoči: "Teško je sedeti sa Srbima zbog kojih smo sina sahranili sa naočarama za sunce"

- Naši životi su se promenili. Bakari je bio predivni mladić koji je imao veoma svetlu budućnost - nastavio je Fil Henderson.

RepublikaFoto: youtube.com/Tony Plohetski
Roditelji ubijenog

Njegove izjave pre svega odnosile su se na nemogućnost da shvati kako je moglo da dođe do takve tragedije i traganjima porodice za odgovorima koje bi im donele bar deo mira.

- Četrnaest meseci... čekali smo na ovo suđenje. I svakog dana se pitamo "zašto se to dogodilo" - rekao je Fil Henderson za grčku televiziju Antena.

Zašto je dvadesetdvogodišnjak zaista ubijen, pitanje je za koje se njegovi roditelji nadaju da će dobiti odgovor tokom suđenja.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Mag

- Roditelji žrtve žele pravdu. Međutim, takođe traže odgovore kako su izgubili dete u brutalnih 11 sekundi - rekla je Krisa Voldi, jedan od tri advokata koja zastupa Hendersone.

Magloviti snimci bezbednosni kamera iz jula 2017. godine prikazuju Bakarija kojeg uvlače u okršaj u kafiću pre nego što se fatalna tuča nastavila na ulici. Povod je bio selfi koji su mladići napravili sa Srpkinjom, konobaricom u klubu.

- Toliko je Srba u baru, zašto pričaš sa crncem? - citiran je jedan od učesnika u optužnici.

Poslednji minuti njegovog života zabeleženi su mnogo čistijim video-zapisom. U pokušaju da pobegne od napadača, Bakari se spotiče o zemlju i 10 ljudi kreće u tuču sa njim. Prema optužnici sačinjenoj na 55 strana, grupa ga je u 11 sekundi, u ranim jutarnjim satima, usmrtila sa 33 udaraca i šutiranja u glavu i telo. Navedeno je da su ga napali sa namerom da ga ubiju.

"Šesti optuženi šutnuo je desnom nogom u leđa u vrat kada je žrtva već ležala na ulici, nepomična i bez svesti. Prvi se nagnuo nad njim i u glavu ga udarao metalnim bokserom, sedmni ga je levim stopalom šutnuo dva puta u glavu, a osmi mu je zadao osam udaraca u glavu. Deveti ga je udario desnom nogom dva puta u glavu, a nepoznati saučesnik je ga je šutnuo dva puta u glavu", deo je optužnice.

Hendersonovi roditelji došli su u Grčku zbog početka suđenja. Obišli su mesto gde je njihov sin preminuo.

- Kada sam videla mesto sve je dobilo novu perspektivu. Srceparajuće je videti udaljenost koju je Bakari morao da pretrči u pokušaju da pobegne - rekla je Džil Henderson, Bakarijeva majka.

Među devetoricom optuženih su sedmorica Srba. Njih petorica su u pritvoru od hapšenja - Nemanja Petrović (18), Stefan Stojanović (21), Dušan Ranković (33), Miloš Senić (25), Miloš Ilić (18). Osim njih, među okrivljenima je i grčki barmen Jorgos Skijadopulos, kao i Britanac poreklom iz BiH Amir Omerdžić.

Ključni svedok Danica V., devojka sa kojom se slikao Amerikanac nije se pojavila na suđenju u Patri, pišu Večernje novosti. Ona je poslala medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je na lečenju i da ima psihičke probleme od prošle godine. Sud je, zbog toga, zatažio veštačenje njenog stanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading