ISTRAGU STOPIRAO ŠEF DB CRNE GORE: Novi detalji o ubistvu gardista u Topčideru

Autor:

Hronika

18.10.2018

03:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istragu o ubistvu gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni na Topčideru u Beogradu stopirao je nekadašnji šef DB Crne Gore i zamenik ministra odbrane Srbije i Crne Gore (SCG) Vukašin Maraš! Kako piše podgorička Borba, ceo slučaj je zataškan da se ne bi otkrila imena ključnih ljudi koji su se bavili švercom droge, a zbog čega su mladi vojnici i likvidirani.

Tekst potpisa

Razotkriven plan

Kako je Srpski telegraf ekskluzivno objavio, bivši oficir Vojske SCG koji sada živi u Moskvi nedavno je na saslušanju u tužilaštvu ispričao da su Jakovljević i Milovanović ubijeni 5. oktobra 2004. zbog 1,5 tona kokaina koji je bio sakriven u kasani na Topčideru.

- Maraš je umro četiri godine posle zločina, tako da se njegovo ime više ne pominje u dokumentima u slučaju "Topčider". Međutim, on je 2004. bio moćna figura i dovodio se u vezu s mnogim aferama. Istražni organi imaju spisak svih osoba koje su umešane u šverc droge, a među njima su i crnogorski državljani. Očevi pojedinih Crnogoraca koji se dovode u vezu s trgovinom narkotika tad su bili visokopozicionirani u Vojsci. Maraš je navodno zataškao ceo slučaj kako bi te osobe izbegle saslušanje - navodi Borba.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Pakleni plan razotkriven je tek nedavno, kad je saslušan bivši oficir, a na saslušanje će povodom novih saznanja u slučaju "Topčider" biti pozvani svi ministri i zamenici ministara SCG.

Saslušanja

- Iskaz u tužilaštvu daće i sadašnji ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, koji je 2004. bio zamenik ministra spoljnih poslova SCG. Boris Tadić, tadašnji ministar odbrane SCG, saslušan je u utorak, a očekuju se saslušanja i drugih funkcionera iz tog doba - prenose mediji.

RepublikaFoto: Tanjug

 Boris Tadić saslušan u tužilaštvu. Uskoro će iskaz dati i Predrag Bošković, bivši zamenik ministra spoljnih poslova SCG

Podsetimo, vojni oficir je na saslušanju u tužilaštvu otkrio da je zločinu u kasarni prethodila istraga o švercu droge, koju je vodio jedan pripadnik tadašnjeg DB. Utvrđeno je da su među dilerima i deca pojedinih oficira, ali i da je grupa povezana s ljudima koji su tad bili aktivni u Vojsci, dok im je štek za narkotike bio podzemno sklonište na Topčideru. Kad su posumnjali da su razotkriveni, dileri su odlučili da isprazne štek, ali su ih kobnog dana gardisti zatekli na delu, što su platili glavama.

Savić: Istražiti sve mogućnosti

Advokat Predrag Savić, koji zastupa porodice ubijenih gardista, kaže da treba ispitati sve mogućnosti u vezi s ubistvom gardista i saslušati sve funkcionere koji su eventualno mogli da stopiraju istragu.

- Ovde je sve moguće, ne treba isključiti nijednu mogućnost. Treba istražiti i Maraševu ulogu, ali ne verujem da je on imao neke veze s tim. Svetozar Marović, koji je tad bio na visokoj funkciji u zajednici SCG, na predlog pokojnog Vladana Batića, formirao je nezavisnu komisiju koja je istraživala smrt gardista. Sumnjam da je Maraš smeo da radi protiv Marovića, možda... - kaže Savić.

On dodaje da u BIA postoji dosije u kojem se navodi ko je stopirao istragu u vezi s ubistvom vojnika.

- Pre desetak godina su iz vrha BIA u dva navrata stopirali istragu - priča Savić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading