DOBRO, ALI NE PRETERANO: Skroman rast evropskog tržišta automobila u prošloj godini

Autor: autoblog.rs/Tanjug

Razonoda

19.01.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska asocijacija proizvođača automobila, ACEA, kaže da je tržište automobila na Starom kontinentu zabeležilo skroman rast 2018. godine, iako je prodaja posustala u poslednja četiri meseca pod uticajem primene novih propisa o testiranju emisije gasova.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/CAR TV
BMW je zabeležio rast prodaje od devet odsto

ACEA je objavila a je prodaja automobila u celoj godini porasla za 0.1 podsto na 15.2 miliona putničkih vozila, što je peta uzastopna godina rasta, prenosi AP.

Foto: Volkswagen Media
Dizelgejt je napravio probleme u poslednja četiri meseca

Pozitivan rezultat je zabeležen uprkos smanjenju prodaje u periodu septembar-decembar, pri čemu je u poslednjem prošlogodišnjem mesecu pala za čak 8.4 odsto, zbog pooštrenih pravila o testiranju emisije koja su stupila na snagu u septembru, napominje američka agencija.

Uoči uvođenja novog laboratorijskog testa za automobile prodaja je skočila u avgustu za skoro jednu trećinu, jer su proizvođači ponudili kupcima povoljne uslove kupovine kako bi "očistili" zalihe vozila koja ne ispunjavaju nove standarde.

U decembru je jedino u Italiji zabeležen rast prodaje od 2 odsto. Kada je reč o kompanijama, takav trend je takođe zabeležio proizvođač luksuznih automobila BMW s rastom prodaje od 9 procenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading