SUROVA REALNOST U FORDU: Direktoru MILIONČE, radnicima otkazi!

Autor: b92.net

Razonoda

20.03.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Ford objavio je dokumenta koja pokazuju zarade čelnika kompanije za 2018. godinu.

RepublikaFoto: Ford Media
Ford je nedavno najavio otpuštanje čak 5.000 zaposlednih u evropskim pogonima

Petorica najplaćenijih direktor američkog giganta su tokom prošle godine prihodovala 51,7 miliona dolara. U oči posebno upada zarada izvršnog direktora Džima Heketa, koji je inkarisao 17,8 miliona dolara.

To je oko milion dolara više nego godinu dana ranije, a skoro 2 miliona više u odnosu na 2016. 

Od njegove zarade fiksna plata je 1,8 miliona dolara, dok su 12,7 miliona dividende od akcija, a 2,6 miliona deo kompenzacija podsticajnog plana, a 617.000 dolazi od "ostalih kompenzacija".
Direktori u Fordu zarađuju astronomske cifre

Heket ima 276 puta veću platu od prosečne zarade radnika u Fordu u SAD. Što se tiče ostalih direktora, Bil Ford je zaradio 13,8 miliona, Bob Šenks 13,8, Džim Farli 5,9, a Džo Hajnrihs 5,8.

Prosečna godišnja kompenzacija za stalno zaposlene radnike u Fordu je iznosila 64.316 dolara, pa je jasno da su obični radnici dobili znatno manje od toga, s obzirom da taj procenat umnogome "vuku" direktorske kompenzacije.

Ovi podaci sigurno budu oči običnim radnicima s obzirom da je Ford nedavno najavio otpuštanje čak 5.000 zaposlednih u evropskim pogonima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao deo plana restruktuiranja poslovnih ciljeva na Starom kontinentu.

Cilj Forda je značajno smanjenje strukturalnih troškova, smanjenje birokratije, osnaživanje čelnika i menadžera i eliminacija manje vrednog rada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading